Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт № 9585 щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які захищають Україну. Про це повідомив нардеп від фракції Європейська солідарність Олексій Гончаренко у четвер, 9 травня.

За словами Гончаренка, за проголосували 263 нардепи.

«Дуже потрібний законопроєкт. Крок назустріч добровольцям та їхнім родинам зроблено», — написав він.

Як йдеться у повідомленні на сайті Слуги народу, законопроєкт передбачає надання дозволів на імміграцію або громадянства України для тих, у кого закінчився строк дії паспорта. Також це стосується іноземців та осіб без громадянства, які захищали Україну.

Відео дня Читайте також:
Президент України Володимир Зеленський (Фото:Офіс президента) Будемо шукати «нових українців». Що означає ініціатива Зеленського про множинне громадянство, — Фесенко

Також законопроєкт надає право отримати посвідку на тимчасове проживання членам сімей людей, що уклали контракт у ЗСУ. Громадянам Росії та Білорусі, які отримали українське громадянство, потрібно буде підтвердити припинення попереднього громадянства після припинення воєнного стану в Україні.

У повідомленні також йдеться, що люди, які служать у ЗСУ й отримали громадянство України під час воєнного стану, мають скласти іспити зі знання Конституції України, історії та підтвердити знання мови. Це вони мають зробити впродовж двох років після закінчення воєнного стану.

Згідно із законопроєктом, впродовж року після закінчення воєнного стану в Україні не будуть приймати заяви на набуття громадянства від громадян Росії.

Редактор: Христина Піцуряк Читати далі