П’ять великих інвесторів, які заробили статки на шалених ставках

Автор: Олексiй Кожевнiков

Хто не ризикує, той не п'є шампанського. Ця класична цитата повною мірою стосується світу фінансових інвестицій. І біографії багатьох знаменитих інвесторів це підтверджують.

Інвестування — це тонке мистецтво, що поєднує в собі глибоке розуміння фінансових ринків і проникливе прийняття рішень.

Це сфера, де ризик і винагорода нерозривно пов’язані.

Відео дня

Багато з найуспішніших інвесторів відомі своєю готовністю брати на себе значний ризик у гонитві за значним прибутком.

Безумовно немає сенсу порівнювати фінансові інвестиції з азартними іграми.

Але вміння обґрунтовано ризикувати може стати в пригоді як у казино, так і на фінансових ринках.

Давайте подивимося, чого можна навчитися у легендарних інвесторів, які зробили грамотно прорахований ризик одним зі своїх головних козирів.

П’ять великих інвесторів, які заробили статки завдяки ризику

У цій статті ми розглянемо життя і кар'єру п’яти таких інвесторів: Джордж Сорос, Білл Акман, Карл Ікан, Девід Ейнхорн і Стенлі Друкенміллер.

Кожен із них продемонстрував унікальний підхід до використання ризику.

Джордж Сорос

Джордж Сорос є спонсором Демократичної партії США (Фото: Wikimedia Commons) Джордж Сорос є спонсором Демократичної партії США / Фото: Wikimedia Commons

Джордж Сорос, який народився в Угорщині 1930 року, побудував феноменальну кар'єру у світі фінансів і політики.

Сорос, який пережив нацистську окупацію під час Другої світової війни, а потім втік від комуністичного правління, навчався в Лондонській школі економіки, перш ніж почати свою кар'єру у фінансовій сфері.

У 1970 році він заснував свій власний хедж-фонд Soros Fund Management, який згодом перетворився на відомий фонд Quantum Fund.

Найвідомішою авантюрою Сороса стала ставка проти британського фунта стерлінгів у 1992 році, яка принесла йому прибуток у розмірі $1 млрд доларів і прізвисько «Людина, яка зламала Банк Англії». На поточний момент особисті активи Сороса становлять близько $6,7 млрд.

Як філантроп, Сорос пожертвував мільярди доларів на різні цілі через свої фонди «Відкрите суспільство». Також Сорос активно залучений у політику і є видатним спонсором Демократичної партії США.

Однак його кар'єра не була позбавлена протиріч. Багато критиків вказують на те, що успіх Соросу принесла готовність робити ризиковані ставки, які можуть дестабілізувати економіку цілих країн.

Білл Акман

Білл Акман каже, що першим правилом вдалої інвестиції є Білл Акман каже, що першим правилом вдалої інвестиції є "ставка на те, у що ніхто не вірить" / Фото: Institutional Investor

Вільям Альберт Акман, відомий як Білл Акман, — ще один фінансист, відомий своїм ризикованим підходом до інвестування.

Акман народився 1966 року і зробив блискучу кар'єру у сфері інвестицій. Він є генеральним директором Pershing Square Capital Management, компанії з управління хедж-фондами, яку сам же і заснував 2004 року.

Однією з найпомітніших ризикованих ставок у кар'єрі Акмана була його коротка позиція проти Herbalife, компанії багаторівневого маркетингу, що продає харчові добавки.

Акман вважав, що Herbalife працює за схемою фінансової піраміди, і поставив $1 млрд доларів на те, що ціна акцій компанії впаде до нуля. Цей крок привернув значну увагу до Акмана і Pershing Square, тим паче що ставка зрештою призвела до значних збитків.

Незважаючи на деякі гучні втрати, підхід Акмана часто окупався. Наприклад, вельми вдалими виявилися його ставки на Universal Music Group і Netflix.

Акман любить повторювати, що першим правилом вдалої інвестиції є «ставка на те, у що ніхто не вірить».

На поточний момент активи під управлінням Pershing Square Capital Management становлять близько $18,5 млрд. Його особистий капітал оцінюють приблизно в $3,4 млрд.

Карл Ікан

Карл Ікан відомий своїм ризикованим та часто конфронтаційним стилем інвестицій (Фото: Institutional Investor) Карл Ікан відомий своїм ризикованим та часто конфронтаційним стилем інвестицій / Фото: Institutional Investor

Карл Селіан Ікан, який народився 1936 року, є титаном ризикованого інвестування.

Ікан відомий своїм агресивним і часто конфронтаційним стилем. Він є засновником і контролюючим акціонером Icahn Enterprises, багатопрофільного конгломерату холдингової компанії, що базується в Нью-Йорку.

Ікан є піонером «активістського інвестування». Ця стратегія передбачає купівлю великих пакетів акцій компаній, які, як вважається, недооцінені або погано управляються, а потім внесення змін у діяльність компанії для підвищення її вартості.

Найчастіше такий підхід призводить до конфліктних ситуацій з іншими акціонерами та чинним менеджментом компаній. Загалом ця компанія вважається вельми ризикованою.

Однією з найпомітніших інвестицій Ікана була інвестиція в Apple у 2013 році, коли він назвав технологічного гіганта недооціненим. Його заклик до компанії збільшити викуп акцій виявився дуже прибутковим.

Також Ікан виявився тим самим інвестором, який вдало зіграв проти Білла Акмана в скандально відомій історії з Herbalife (див. вище).

Часом Ікан помилявся. Наприклад, він зазнав значних втрат, зробивши ставки на такі компанії, як Blockbuster і TWA.

За різними оцінками особисті статки Ікана оцінюють у межах $17−24 млрд, що робить його одним із найбагатших людей у світі.

Девід Ейнхорн

Девід Ейнхорн відомий своєю ризикованою стратегією (Фото: MarketWatch) Девід Ейнхорн відомий своєю ризикованою стратегією / Фото: MarketWatch

Девід Ейнхорн, який народився 1968 року, — американський інвестор, відомий своєю високоризикованою стратегією, зокрема, шортами (короткими продажами з грою на пониження).

Ейнхорн є засновником і президентом Greenlight Capital, хедж-фонду, орієнтованого на короткі угоди.

Можливо, найвідомішою ставкою Ейнхорна була ставка проти Lehman Brothers. У 2007 році він публічно заявив, що інвестиційний банк сильно перевантажений борговими зобов’язаннями, що призвело до значного падіння ціни його акцій.

Його прогноз виявився вірним, коли Lehman Brothers звалився 2008 року, що стало однією з головних подій світової фінансової кризи.

У 2011 році Ейнхорн був тією самою людиною, яка публічно заявила, що Microsoft програє гонку високих технологій компаніям Apple і Google. Ейнхорн закликав до відставки главу Microsoft Стіва Баллмера. Що і сталося роком пізніше.

У 2013 році Ейнхорн потрапив до списку 100 найвпливовіших людей світу за версією журналу Time.

Однак агресивна стратегія коротких продажів Ейнхорна не завжди була успішною.

Іноді його фонд стикався зі значними втратами, наприклад, коли він займав коротку позицію щодо Tesla Inc, ціна акцій якої різко зросла за останні роки.

На поточний момент особисті статки Ейнхорна оцінюють у $1,5 млрд.

Стенлі Друкенміллер

Середньорічна доходність фонду Стенлі Друкенміллера становила 30% без жодного збиткового року за 29 років. (Фото: MarketWatch) Середньорічна доходність фонду Стенлі Друкенміллера становила 30% без жодного збиткового року за 29 років. / Фото: MarketWatch

Стенлі Друкенміллер, який народився 1953 року, — американський інвестор, керівник хедж-фонду і філантроп.

Друкенміллер був провідним портфельним менеджером фонду Quantum Джорджа Сороса, про який ми говорили вище.

Він зіграв важливу роль у ставці проти британського фунта стерлінгів 1992 року, яка принесла фонду прибуток у розмірі $1 млрд.

Однак найбільше Друкенміллер відомий як засновник і керівник хедж-фонду Duquesne Capital.

Друкенміллер заснував фонд 1981 року і закрив його 2010 року.

Середньорічна дохідність Duquesne Capital Management становила 30% без жодного збиткового року за всі 29 років існування фонду.

Агресивний стиль і готовність робити великі ставки на основі макроекономічних тенденцій зробили Друкенміллера легендою у світі інвестування.

Особисті статки Друкенміллера оцінюють у $5,8 млрд.

На закінчення

Світ інвестицій сповнений ризику і прибутків, і інвестори, які орієнтуються в цьому ландшафті з точністю і сміливістю, часто стають найуспішнішими.

І хоча ризик часто стає джерелом збитків, все ж саме ризиковані ставки здатні приносити найбільший прибуток.

Зухвалі ставки Сороса проти цілих економік, гучні короткі позиції Акмана, агресивне інвестування активістів Ікана, сміливі короткі продажі Ейнгорна та прогнози макроекономічних тенденцій Друкенміллера потрапили в заголовки газет і вплинули на ринки.

Їхні історії слугують нагадуванням про те, що у світі інвестицій, як і в житті, ті, хто наважується ризикувати, перемагають завжди, але все ж частіше, ніж програють.

Читати далі