У вівторок, 14 травня, державний секретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Києва підтвердив, що США мають намір використати заарештовані російські активи для фінансування відновлення України. Слова Блінкена наводить CNN.

«Наш Конгрес надав нам повноваження заарештовувати російські активи в США. Ми маємо намір використати його», — сказав Блінкен.

За його словами, Росія мусить заплатити за те, що «зруйнував Путін» в Україні, і США працюють з іншими країнами G7 над тим, аби використати знерухомлені на Заході активи РФ для України.

Відео дня

«G7 може розблокувати мільярди доларів і надіслати потужний сигнал Путіну, що час не на його боці», — сказав Блінкен.

Читайте також: «Не лише в ЄС, а й по всьому світу». 90% доходів від активів РФ мають піти на закупівлю зброї для України — Шольц

За словами речника Державного департаменту США Метью Міллера, додає CNN, на зустрічі президентом України Володимиром Зеленським Блінкен підтвердив «прихильність США до відновлення України».

Конфіскація російських активів — що відомо

24 січня Комітет з міжнародних відносин Сенату США схвалив законопроєкт, який допоможе конфіскувати російські активи і передавати їх Україні для того, щоб відновлювати інфраструктуру.

До цього держсекретар США Ентоні Блінкен заявляв, що його країна спільно з ЄС розглядає правові повноваження, щоб спрямувати 300 мільярдів доларів російських активів на відновлення та інші потреби України.

Читайте також: Петро Олещук Петро Олещук Чи вирішать у ЄС, що робити із замороженими активами РФ

Президент України Володимир Зеленський заявив, що контури рішень, необхідних для передання Україні заморожених російських активів, уже готуються.

20 квітня законопроєкт № 8038 про передачу Україні заморожених активів Росії набрав необхідну кількість голосів для ухвалення Палатою представників США. Україна в рамках цієї процедури може отримати майже вісім мільярдів доларів. Тепер законопроєкт має схвалити Сенат США.

8 травня посли країн Євросоюзу в цілому погодили передачу на підтримку Україні доходів від заморожених російських активів.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі