Поступове "повзуче" просування російських військ в Україні, яке стало наслідком затримок західної допомоги, може тривати нескінченно довго, якщо РФ зберігатиме ініціативу на полі бою. Така тенденція підкріплює прагнення Володимира Путіна підкорити Україну поступово і може бути загрозливою, якщо ЗСУ й надалі бракуватиме ресурсів для проведення контрнаступальних операцій.

Про це йдеться у спеціальному новому звіті Інституту вивчення війни, який аналізує довготривалі наслідки затримок і недостатності західної допомоги Україні. Фахівці ISW озвучують низку висновків.

Відео дня

Війська РФ скористалися ініціативою на полі бою в Україні, щоб вирішити свої давні проблеми та адаптуватися на оперативному, тактичному й технологічному рівнях. Зокрема окупантам вдалося налагодити більш стійкий апарат формування сил для поточних наступальних операцій й активізувати зусилля зі створення резервів оперативного та стратегічного рівнів. Якщо в перші півтора року повномасштабного вторгнення армії РФ бракувало оперативних резервів, а нестача людей була суттєвим фактором, який сприяв кульмінації кількох наступальних операцій РФ в Україні, то нині ситуація змінилася. Тепер росіяни, користуючись ініціативою, підтримують темп бойових дій із втратами, які приблизно дорівнюють або є трохи меншими ніж кількість новосформованих сил у РФ. Це дозволяє російським військам підтримувати послідовний наступальний тиск уздовж фронту, негайно компенсуючи втрати та зберігаючи угруповання сил приблизно того ж розміру.

Читайте також:
Володимир Зеленський (Фото:Офіс президента) Путіна з Кремля «винесуть тільки вперед ногами» — Зеленський

Останні сім місяців боїв, ймовірно, зміцнили розрахунок Путіна щодо того, що РФ може продовжувати поступове «повзуче» просування в Україні без загрози значних контрнаступальних операцій ЗСУ. В ISW констатують, що українським силам не вдалося повернути тактично важливі території після відновлення наступальних операцій в жовтні 2023 року. Відтоді українські тактичні контратаки здебільшого лише запобігали подальшим просуванням Росії. Затримки безпекової допомоги змусили ЗСУ перейти до стратегічної оборони, яка швидше за все триватиме протягом усього 2024 року. «Українські сили, ймовірно, не зможуть почати широкомасштабну контрнаступальну операцію до кінця 2024 року або до 2025 року — залежно від рівня та часу надходження західної підтримки», — прогнозують в ISW.

Саме тому відсутність значних тактичних контратак і тривала пауза у широкомасштабних контрнаступальних операціях України, ймовірно, сформували у російського військового командування та Володимира Путіна думку про те, що Україна не може звільнити і не відвоює територію, захоплену російськими військами. Відповідно до цього переконання військове командування Росії, ймовірно, вважає, що окупанти зможуть утримувати будь-яку територію, яку захоплять війська РФ. Своєю чергою, це впливає на те, як Путін і російське командування оцінюють ризики, перспективи та графік наступальних операцій в Україні.

В ISW попереджають, що якщо Україна не зможе створити для росіян серйозної загрози власного значного оперативного прогресу на фронті, то окупанти зможуть і надалі уникати ефективних швидких маневрів, а натомість досягати тактичних здобутків протягом тривалого періоду часу, намагаючись у такий спосіб досягти значущих оперативних цілей. Останні сім місяців наступальних операцій Росії в Україні доводять про те, що окупанти готові піти дотримуватися такої тактики повільних повзучих наступів.

Читайте також:
Володимир Зеленський (Фото:REUTERS/Gleb Garanich) «Для протидії треба зробити дуже багато». Зеленський розповів про головний інструмент просування РФ на фронті

Такі оперативні розрахунки можуть спонукати Путіна продовжувати повзучі наступальні операції нескінченно довго — навіть якщо Москва переконається у недосяжності операцій, здатних призвести до швидких вирішальних результатів і такої ж «перемоги». В ISW підкреслюють: Путін і армія РФ показали, що вони готові зазнавати значних втрат заради незначних тактичних здобутків. Нині немає жодних ознак того, що існує певний рівень російських втрат, який зашкодив би Росії прагнути подальших територіальних здобутків. Наразі Кремль готує російську армію, економіку та суспільство до тривалої війни проти України, і російське військове командування, швидше за все, буде задоволене навіть тим, щоб досягти оперативних цілей протягом багатьох років — якщо віритиме, що такі «успіхи» окупаційної армії будуть зафіксованими та безповоротними.

Однак такий підхід вимагає, щоб росіяни ніколи не втрачали ініціативу по всьому театру бойових дій. Тож армія РФ, ймовірно, дедалі більше розглядатиме збереження своєї ініціативи як стратегічний імператив і проводитиме постійні наступальні операції, які змушують Україну до оборони.

Вкрай важливо, щоб ЗСУ зруйнували будь-які подібні російські розрахунки якнайшвидше шляхом як обмежених, так і широкомасштабних контрнаступальних операцій — які б звільнили окуповану Росією територію, як тільки дозволять умови, наголошують в ISW. «Захід повинен активно надавати українським силам необхідне обладнання та зброю в такому масштабі, настільки швидко і з такою регулярністю, які потрібні ЗСУ для операцій, що дозволили б звільнити значні території України та кинули б виклик переконанням Путіна, що він може поступово підкорити Україну, якщо швидка повна перемога буде здаватися недосяжною», — підкреслюють в ISW.

Резюмуючи свій прогноз, аналітики ISW нагадують, що Росія не залишає спроб деморалізувати Захід «і спонукати його приректи Україну на вірну поразку».

«Путін і російське військове командування, ймовірно, вважають, що вони зможуть перечекати той рівень допомоги, який Захід зобов’язався надати Україні в найближчій та середньостроковій перспективі, і що безперервні російські наступальні операції врешті-решт переконають Захід у безнадійності української перемоги», — пишуть фахівці. Вони закликають країни заходу «не відступати перед стратегічними зусиллями Росії» та нагадують, що перемога України «завжди можлива, доки Захід залишається відданим цій меті».

Редактор: Інна Семенова Читати далі