Україна запрошує на Глобальний саміт миру всі країни — зокрема й держави Центральної Азії — незалежно від їхньої позиції щодо війни. На цьому наголосив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю центральноазійським ЗМІ, яке у неділю, 26 травня, опублікувала його пресслужба.

Зеленський підкреслив, що Україна хоче бачити на саміті всіх лідерів — навіть якщо вони мають різні інтереси, різні позиції щодо російської війни та взагалі «раніше за одним столом не сиділи». Він окремо зазначив, що це стосується і лідерів країн Центральної Азії.

Відео дня

«Що тут страшного? Чи може Путін через це танками поїхати на одну з країн Центральної Азії? Через це — ні, цього мало. Тоді чого бояться ті, хто не приєднується? Бояться втратити щось, бояться втратити відносини з сьогоднішнім Кремлем», — сказав він.

Читайте також: Байден пропустить саміт миру заради збору коштів на свою виборчу кампанію в Голлівуді з Джулією Робертс і Джорджем Клуні — Bloomberg Читайте також:
Американський чиновник не став уточнювати, на якому рівні буде представництво США на Саміті миру (Фото:Посольство США в Україні via Facebook) США підтвердили участь в українському Саміті миру — Reuters

Український президент закликав центральноазійських журналістів уявити свої країни на місці України та подумати, як би вони поставилися до держав, що не хочуть приєднатися до мирної ініціативи жертви агресії. Він назвав таке неприєднання «слабкістю».

«Ми хотіли б, щоб лідери центральноазіатських країн були обов’язково, щоб вони підтримали саму подію. Я навіть не проти, якщо вони скажуть: „У нас своє бачення“. Ну добре, своє — але скажи його», — закликав Зеленський.

Український Саміт миру у Швейцарії

Україна організовує Саміт миру у Швейцарії 15−16 червня.

Раніше Україна провела чотири зустрічі щодо Формули миру президента Зеленського на рівні радників із питань національної безпеки та політичних радників. Остання така зустріч пройшла у швейцарському Давосі 14 січня. У ній взяли участь представники 81 країни та міжнародних організацій.

Читайте також:
Радник з національної безпеки Джейк Салліван на брифінгу в Білому домі у Вашингтоні, США, 22 травня 2024 року (Фото:REUTERS/Leah Millis) Останній з лідерів країн G7. Оголошення про участь Байдена у саміті миру наразі немає — Салліван

Попередні зустрічі проходили протягом 2023 року на Мальті, у Копенгагені та в Джидді (Саудівська Аравія).

У листопаді 2022 року на саміті G20 Володимир Зеленський представив Формулу миру з 10 пунктів, яка включає зокрема відновлення територіальної цілісності України, виведення російських військ, звільнення всіх полонених, трибунал для винних в агресії та гарантії безпеки для України.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі