NV Food представляє топ найсмачніших та найбільш цікавих вареників світу. Здогадаєтесь, який на першому місці?

Чи знаєте ви, що таке вареники? Якщо починати з найпростішого — це мішечок з тіста, наповнений солоною або солодкою начинкою. Усе геніальне просто, і саме тому ця інтернаціональна страва є чи не в кожній країні. Саме слово «вареник» ми тут розуміємо як страву на визначення приготування. Варто визнати, що в кожній країні вареники свої. Утім все ж ми можемо складати свій топ найсмачніших та найбільш цікавих позицій.

Відео дня

Безсумнівно, номером один є український вареник, класичний, — политий сметаною чи вершковим маслом. Традиція їх приготування навряд може бути відслідкована хронологічно, однак ми можемо з впевненістю визнати, що вони є мистецтвом. Згадати лиш різноманіття традиції їх ліплення, які різняться від регіону до регіону, і від родини до родини. Важливо, що й майстерність господині чи господаря також визначають по тому, наскільки вони акуратні та філігранні. Візерунок має бути чітким та красивим, рівним та міцним. Начинки відомі — від тушкованої капусти до ягідних міксів.

1. Вареники

Сучасна українська кухня також пропонує розмай варіантів тіста, яке може бути вишневим і червоним; вареники можна приготувати з буряком та оселедцем, подати з сиром та маком, прикрасити еспумою, бісквітною «землею» чи варенням з шишок. Тісто як тонесеньке, так і пухке, дріжджове та ніжне — на смак родини та ваш власний.

2. Равіолі

Італія, безумовно, є світовою батьківщиною макаронних виробів з начинкою, а равіолі — одна з найвідоміших її пропозицій — настільки відома, що експортується по всьому світу.

Равіолі, як і інші італійські макаронні вироби з начинкою, можуть бути упаковані з будь-якою начинкою: від м’яса до сиру та овочів, або з будь-якою їх комбінацією. Часто в Італії можна бачити, як заморожені, майже консервовані через свій сік равіолі, скуповують бідні студенти вузів. Спробуйте приготувати вдома, чи відвідайте заклади італійської кухні.

3. Сичуаньський гострий вонтон

Гострий сичуанський вонтон, або чао шо, подається до столу в гострій олії чилі, приправленій сичуанським перцем і соусом з чорного оцту. Чао шо готується так, щоб їх майже неможливо було підчепити паличками для їжі через їхню вершкову та слизьку поверхню. Поєднання пікантного м’яса, гладенької оболонки вонтонів і соусу, що не дає язику оніміти, створює найприємніший присмак, який тільки можна уявити.

4. Бринзові галушки (Bryndzové halušky)

Національна страва Словаччини, бриндзові галушки — це картопляні шматочки тіста, які відварені і подаються з овечою бринзою, посипані шкварками та политі жиром з пательні. Це ситна страва, яка походить з кулінарних традицій гір і може бути знайома й нам через карпатську кухню.

5. Модак

Модак — це солодощі з Махараштри, які підносять Господу Ганеші під час Ганеш-Чатхурті, фестивалю, присвяченого йому, що відбувається щороку в серпні-вересні. Краплеподібний вареник замішують з рисового борошна і начиняють кокосовою стружкою та джегері — нерафінованим цільним тростинним цукром. Зазвичай ці схожі на манти та хінкалі ласощі дуже пряні та м’які.

6. Картопляні кнедлики (kartoffelknoedel)

Картопляні вареники з Німеччини подані з м'сом (Фото: Inst @samchui) Картопляні вареники з Німеччини подані з м'сом / Фото: Inst @samchui

Картопляні вареники kartoffelknoedel поширені по всій Німеччині. Зазвичай їх подають до м’ясних страв та поєднують із салатами на обід. Часто вони містять сухарики, шинку або начинку з квашеної капусти. Баварський варіант поєднує в собі як сиру, так і варену картоплю для тіста, що загалом нагадує те, як нам звично робити галушки. Форма зазвичай кругла, а подають ці німецькі кнедлі з кропом та маслом.

7. Гьоза

Гьози (Фото: Inst @chottomottogyoza) Гьози / Фото: Inst @chottomottogyoza

Схожі на китайські варено-смажені вареники, японські гьози, як правило, виготовляються в тонших оболонках і наповнюються свинячим фаршем. Заморожену гьозу можна знайти в більшості продуктових магазинів по всьому світу, але найкращі ресторани гьози завжди виявляються «дірками в стіні» біля станцій токійського метро. Їхня особливість полягаю у приготуванні: як приготуються на парі, кришку знімають, що дає можливість виробам добре посмажится. Гьози мають бути зрусткими ззовні та соковитими всередині.

8. Хінкалі

Хінкалі (Фото: Inst @cheeseboatbk) Хінкалі / Фото: Inst @cheeseboatbk

Ці знайомі багатьом українцям вареники формують, збираючи складки тіста вгорі, і начиняють яловичиною та свининою зі спеціями.

Хінкалі зазвичай подають з чорним меленим перцем, а їхньою особливістю є надзвичайно соковита начинка, яку фактично треба пити. Зазвичай з'їдати верхівки не радять, адже це вважається поганим тоном. Але якщо дуже хочеться, то можна.

9. Амішський яблучний вареник

Амішські яблучні вареники (Фото: Inst @gatherfoodstudio) Амішські яблучні вареники / Фото: Inst @gatherfoodstudio

Яблучні кнедлики популярні в Сполучених Штатах, особливо серед амішів, особливо в Пенсильванії та її околицях. Очищене від шкірки та серцевини яблуко фарширують корицею та цукром. Потім загортають у шматок тіста і випікають, доки яблуко не стане м’яким. Поєднання яблучного кнедлика, щойно з печі, з кулькою ванільного морозива на верхівці створює божественний десерт. Він має бути м’яким та ніжним, розмочений у яблучному соці та з кремовою текстурою морозива.

10. Баван

Баван — це тайванська вулична закуска, яку можна знайти на нічних ринках по всьому острову. У напівпрозору обгортку з рисового борошна, кукурудзяного крохмалю та крохмалю з батату загорнута начинка зі свинини, пагонів бамбука та грибів. Названі «кришталевими мітболами» ці вареники готують на пару, а потім обсмажують у фритюрі, щоб апетитна оболонка не пересихала. Баван подають із солодким та солоним соусом.

Редактор: Анастасія Конорчук Читати далі