Протести в Грузії: у МВС заявили про затримання понад 60 демонстрантів

На протестах проти закону про «іноагентів» у Тбілісі 30 травня поліція затримала 63 демонстрантів, повідомляє МВС Грузії у середу, 1 травня.

Зазначається, що демонстранти напередодні почали блокувати входи і виходи з парламенту Грузії, після чого поліцейські застосували спецзасоби — перцеві балончики, сльозогінний газ і водомети.

Відео дня REUTERS/Irakli Gedenidze Фото: REUTERS/Irakli Gedenidze

У міністерстві стверджують, що активісти протистояли поліції, і акція «повністю набула насильницького характеру».

REUTERS/Irakli Gedenidze Фото: REUTERS/Irakli Gedenidze

Шістьох поліцейських, які постраждали внаслідок сутичок, доправили до лікарень. У МВС не уточнили, скільки протестувальників дістали поранення, проте розповіли, що під час сутичок постраждав голова опозиційного Національного руху Леван Хабеішвілі. Його доправили до медичного закладу, розпочато розслідування, йдеться в повідомленні.

REUTERS/Irakli Gedenidze Фото: REUTERS/Irakli Gedenidze Читайте також:
У Грузії тривають масштабні протести проти «закону про іноагентів» (Фото:REUTERS/Irakli Gedenidze) У Тбілісі на протестах проти «закону про іноагентів» затримали колишнього міністра з євроінтеграції — ЗМІ

Затриманим активістам інкримінують дрібне хуліганство та непокору законній вимозі поліції.

Законопроєкт про «іноагентів» і протести в Грузії

З 9 квітня в Грузії спалахнула хвиля масових протестів після того, як лідер парламентської більшості Грузинської мрії Мамука Мдінарадзе заявив, що його партія вдруге внесе до парламенту законопроєкт про «іноземних агентів». 16 квітня у Тбілісі силовики почали розганяти демонстрантів.

Парламент Грузії ухвалив законопроєкт у першому читанні 17 квітня. Документ запроваджує реєстрацію некомерційних юридичних осіб та засобів масової інформації, які отримують понад 20% доходів з-за кордону, як «організацій, що діють в інтересах іноземної держави». Для ухвалення закону в Грузії необхідно, щоб проєкт пройшов три голосування в парламенті.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі пообіцяла накласти вето на документ.

Читайте також:
Акція протесту проти законопроєкту про «іноагентів» у Грузії, 15 квітня 2024 року (Фото:REUTERS/Irakli Gedenidze) «Є можливість причепитися». Журналіст пояснив, яка мета грузинського законопроєкту про «іноагентів»

18 квітня прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що законопроєкт про «іноземних агентів» у країні нібито має захистити країну від «українізації». В українському МЗС відповіли, що реальною загрозою для Грузії є русифікація, а не «містична українізація». МЗС додало, що використання України в такому зневажливому контексті «завдає додаткової шкоди українсько-грузинським відносинам».

18 квітня депутати Європейського парламенту заявляли, що ухвалення в Грузії скандального законопроєкту про іноземних агентів ставить під загрозу євроатлантичну інтеграцію країни.

20 квітня глава правлячої партії Грузії заявив, що скасувати або переписати скандальний закон про «іноземних агентів» зможуть, якщо країна буде готова стати членом Європейського Союзу.

25 квітня Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо грузинського законопроєкту про прозорість іноземного впливу. Документ ставить під питання переговори про вступ Грузії до Європейського Союзу, доки цей закон діятиме.

30 квітня біля будівлі парламенту Грузії між поліцією і демонстрантами почалися сутички. Президент країни Саломе Зурабішвілі закликала припинити розгін акції протесту в Тбілісі і поклала відповідальність за події на уряд.

Редактор: Юлія Рябовіл Читати далі