Процес запущено. Нафтогаз вирішив створити в Укртатнафті незалежну наглядову раду

НАК Нафтогаз України та Міністерство оборони України — єдині акціонери ПАТ Укртатнафта — запустили процес формування незалежної наглядової ради підприємства.

Як зазначається в повідомленні на сайті НАК Нафтогаз, відповідне рішення загальних зборів компанії було ухвалено 21 травня 2024 року. Процедура обрання та призначення ради здійснюватиметься відповідно до керівних принципів ОЕСР щодо корпоративного врядування на підприємствах з державною формою власності.

Відео дня Читайте також:
БЕБ скерувало до суду справу щодо одного з керівників правління Укртатнафти (Фото:БЕБ) Одразу за двома статтями. У Києві судитимуть колишнього топ-менеджера Коломойського

«Ми продовжуємо системно впроваджувати реформу корпоративного управління на всіх ключових підприємствах, в яких Нафтогаз є акціонером. Обрання незалежної наглядової ради Укртатнафти сприятиме ефективності компанії та забезпечить контроль за її діяльністю відповідно до вимог ОЕСР», — зазначив очільник Групи Нафтогаз Олексій Чернишов.

Незалежні представники, обрані на публічному та прозорому конкурсі, складатимуть більшість у майбутній наглядовій раді. Також до неї увійдуть представники акціонерів.

Раніше повідомлялося, що 5 листопада 2022 року ставка Верховного головнокомандувача ЗСУ ухвалила рішення про передачу частки корпоративних прав Укртатнафти, яка належала приватним власникам, державі. Наразі управління ними здійснює Міноборони. Решта — 43,05% — акцій компанії належать НАК Нафтогаз України.

6 березня 2024 року наглядову раду також було призначено в ПАТ Укрнафта. До неї увійшло три незалежні члени та два представники акціонерів — Міністерства оборони України та НАК Нафтогаз України.

Укртатнафта володіє найбільшим в Україні нафтопереробним заводом у Кременчуці. До листопада 2022 року акціонерами Укртатнафти були НАК Нафтогаз України (43,05%) і група Приват Ігоря Коломойського. 7 листопада 2022 року Укрнафта, Укртатнафта, Мотор Січ та інші підприємства перейшли у власність держави. У ОП заявили, що Укрнафта перейшла державі, бо не хотіла постачати нафтопродукти ЗСУ. 10 листопада колишній директор заправок WOG очолив Укрнафту й Укртатнафту. БЕБ розслідує п’ятнадцять епізодів щодо посадових осіб зазначеного ПАТ Укртатнафта.

Редактор: Олена Коваленко Читати далі