Автор: Анастасія Печенюк

Колишня членкиня правління OpenAI Гелен Тонер розкрила подробиці скандального, хоч і не тривалого, звільнення гендиректора компанії Сема Альтмана з посади.

Правління не відчувало довіри до Альтмана, тож вирішило діяти за його спиною, щоб усунути його з посади. За словами Тонер, керівний орган розумів, що в іншому випадку Альтман чинитиме спротив.

Відео дня

«Всім було зрозуміло: щойно у Сема виникне будь-яке припущення, що ми можемо зробити щось проти нього, він зробить усе можливе, щоб підірвати правління, щоб запобігти навіть його звільненню», — сказала вона в інтерв'ю TED AI Show.

Тонер наголошує, що одна з причин, чому рада перестала довіряти Альтману, полягала в тому, що він багато що не повідомляв. Наприклад, змовчав, що є власником венчурного фонду OpenAI Startup Fund, що пов’язаний із OpenAI, але технічно відокремлений від неї, давав неточну інформацію про безпекові процеси компанії тощо. Крім цього, за її словами, двоє керівників з компанії розповіли правлінню про свій власний досвід роботи з Альтманом, описавши атмосферу в колективі як токсичну, а поведінку гендиректора як брехливу і маніпулятивну.

Тонер також стверджує, що правління насправді не мало змоги здійснювати реальний нагляд за компанією. Як приклад цього, вона навела той факт, що в день запуску ChatGPT правління дізналося про цю надважливу для компанії подію через соцмережі, а не від керівництва.

«Коли ChatGPT вийшов у листопаді 2022 року, правління не було проінформовано заздалегідь. Ми дізналися про ChatGPT у Twitter», — каже Тонер.

За її словами, саме атмосфера в компанії і звинувачення на адресу Альтмана спонукали правління спробувати домогтися його звільнення. Що стосується повернення Альтмана на посаду, Тонер переконує, що працівникам було запропоновано лише два варіанти: відмовитися від правління, щоб відновити Альтмана, або знищити компанію.

Поточний голова правління OpenAI Брет Тейлор, реагуючи на заяви Тонер, наголосив, що перевірка не підтвердила обґрунтованість претензій то Альтмана.

«Під час перевірки було зроблено висновок, що попереднє рішення правління не ґрунтувалося на занепокоєннях щодо безпеки продукту, темпах розвитку, фінансах OpenAI або його заявах для інвесторів, клієнтів або ділових партнерів. Крім того, понад 95% співробітників, включаючи вище керівництво, попросили відновлення Сема на посаді генерального директора та відставки попереднього правління», — сказав він у заяві, яку цитує The Verge.

Як писав NV, в листопаді рада директорів компанії звільнила Сема Альтмана з посади, також з компанії пішов її президент Грег Брокман, якого хотіли вилучити з ради директорів. Було оголошено, що Брокман та Альтман приєднаються до нової ШІ-команди Microsoft, яка є спонсором OpenAI. Сотні працівників компанії вимагали повернути Брокмана та Альтмана і погрожували звільнитися разом з ними.

Пізніше сьогодні стало відомо, що Брокман та Альтман повертаються на посади в OpenAI. Ілон Маск, який був в OpenAI на початку її існування, вимагав розкриття справжніх причин звільнення Альтмана.

Читати далі