З якими проблемам стикаються військові рекрутери в Європі, хто заробляє на легалізації марихуани в Німеччині та чому Франція запрошує до себе іноземних військових. NV зібрав актуальні статті іноземних медіа.

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ

The Economist

Настав момент, коли в умовах найбільшої з 1945 року війни на континенті багато європейських країн хочуть не просто підтримувати свої збройні сили, а збільшити їх. До 2030 року Німеччина сподівається наростити чисельність своїх військ із 182 тис. до 203 тис., а Франція — з 240 тис. до 275 тис. Польща планує збільшення з 197 тис. до 220 тис. до кінця цього року, а згодом до 300 тис.

Відео дня Читайте також:
Данія запроваджує військову службу для жінок (Фото:karriere.forsvaret.dk) У Данії запроваджують строкову військову службу для жінок

Деякі країни знов обговорюють старе рішення — обов’язкову військову службу для молоді (або юнаків), часто для випускників шкіл. На початку ХХ століття близько 80 % країн мали певну форму військової повинності; до середини 2010‑х років таких було трохи менше як 40 %. […]

Багато де рекрутери збройних сил стикаються з труднощами через зміну цінностей: молодь виросла несхильною до боротьби навіть в оборонних війнах. […] Це частково очікувано. У міру того як країни стають заможнішими, їхні громадяни, як правило, менш готові жерт­вувати собою заради нації. Німецький політолог Герфрід Мюнклер називає західні демократії «постгероїчними» сус­пільствами, в яких «найвищою цінністю є збереження людського життя» та особистий добробут.

Редактор: Анна Павленко Читати далі