Автор: Кіра Борисіхіна

Скелястий світ Глізе 12 b розміром із Венеру, що розташований усього за 40 світлових років від нас, привернув увагу вчених завдяки своїй потенційній населеності.

Читайте також:
люстрація екзопланети SPECULOOS-3 (Фото:NASA/JPL-Caltech) Новий світ. Знайдена екзопланета розміром із Землю, яка обертається навколо ультрахолодної зірки

Глізе 12 b обертається навколо червоного карлика на відстані лише 7% від відстані між Землею і Сонцем, через що рік на ній триває всього 12,8 дня. Незважаючи на близькість до своєї зірки, планета отримує лише в 1,6 раза більше енергії, ніж Земля від Сонця, що дає змогу підтримувати помірну температуру поверхні близько 42 градусів Цельсія.

Відео дня

Дослідження, опубліковане в Щомісячних повідомленнях Королівського астрономічного товариства, показує, що Глізе 12 b є однією з найхолодніших відомих екзопланет. Середня температура поверхні Землі становить 15 градусів Цельсія, хоча вона зростає через кліматичні зміни.

Наступний крок для астрономів — з’ясувати, чи є на Глізі 12 b атмосфера і чи здатна вона утримувати рідку воду, що є критично важливим для життя.

Читайте також:
Температура на цій планеті вища, ніж на деяких зірках (Фото:NASA, ESA, CSA, Dani Player) Справжнє пекло. Астрономи виявили розпечену планету, що кишить вулканами

Глізе 12 b надає унікальну можливість вивчити атмосферу і населеність планет, що обертаються навколо холодних зірок. «Глізе 12 b — одна з найкращих цілей для дослідження того, чи можуть планети розміром із Землю зберігати свою атмосферу навколо холодних зірок. Це важливий крок для розуміння населеності планет по всій галактиці», — сказав Шишир Дхолакія, докторант Центру астрофізики Університету Південного Квінсленда в Австралії.

Читати далі