Автор: Кіра Борисіхіна

Корейський інститут цивільного будівництва та будівельних технологій (KICT) завершив розробку процесу адсорбції на основі наноматеріалів для ефективного видалення урану зі стічних вод.

Цей метод може не тільки допомогти в очищенні стічних вод, а й запобігти вторинному забрудненню навколишнього середовища.

Читайте також:
Робот досліджував ректор (Фото:TEPCO) Усередині щось дивне. Опубліковано перші фото з ядерного реактора Фукусіми

Радіоактивні стічні води, що виникають у процесі виробництва атомної енергії, потребують подальшого очищення для зниження впливу на навколишнє середовище. Існуючі методи очищення, такі як хімічне осадження, випарювання та електрохімічні методи, мають свої обмеження. Процеси адсорбції стають дедалі привабливішими завдяки їхній економічній ефективності та екологічній безпеці.

Відео дня

Група вчених з KICT під керівництвом доктора Ро Ходжунга провела комплексне дослідження ефективності адсорбції наноматеріалів h-BN для цієї мети. Вони також дослідили можливість повторного використання цього матеріалу для зменшення відходів.

Читайте також:
Метью Рокман, професор біології Нью-Йоркського університету, зібрав імпровізовану лабораторію в номері київського готелю (Фото:Софія Тінторі) Перспективне відкриття. Учені знайшли в Чорнобилі тварин, на яких не вплинула радіація

Результати дослідження, опубліковані в журналі Journal of Hazardous Materials, показали, що наноматеріал h-BN ефективно адсорбує уран зі стічних вод. Крім того, дослідження показало, що фактори довкілля, як-от температура, катіони та органічні речовини, не мають особливого впливу на ефективність процесу.

Застосування наноматеріалів для очищення стічних вод урану має великий потенціал, оскільки це екологічно чистий метод без використання токсичних хімічних реагентів. Це також може знизити вторинне забруднення довкілля, яке часто відбувається при використанні традиційних методів очищення.

Доктор Ро зазначив: «Цей метод являє собою новий підхід до утилізації ядерних відходів, який дає змогу повторно використовувати наноматеріали без необхідності в хімічних реагентах».

Дослідження також підтвердило високу можливість повторного використання наноматеріалу h-BN, що робить його привабливим варіантом для промислового використання.

Це дослідження відкриває нові перспективи в галузі очищення радіоактивних стічних вод і може сприяти створенню більш екологічно чистих методів обробки ядерних відходів.

Читати далі