Варення — це традиційний десерт українців, який зазвичай готують із фруктів та ягід. Хоча яблучне або полуничне варення мало кого здивує, варення з троянд має шанс вразити ваших гостей. Воно має неймовірний смак і аромат, чудово підходить для начинки пирогів і пиріжків, а також як топпінг для оладок, млинців і підсмажених тостів.

Український кулінарний експерт, шеф-кухар і ресторатор Євген Клопотенко впевнений, що оригінальний рецепт варення з троянд не залишить нікого байдужим. Поспішайте приготувати варення в червні, оскільки саме в цей період цвіте чайна троянда, пелюстки якої ми рекомендуємо використовувати. Для варення підійдуть тільки пелюстки, що повністю розпустилися, бутони використовувати не слід. Якщо для збору необхідної кількості пелюсток вам знадобиться кілька днів, зберігайте їх у холодильнику в герметичному пакеті, щоб вони не почали висихати.

Відео дня

Ви можете використовувати коричневий цукор для приготування варення, якщо хочете, але врахуйте, що колір готового продукту буде більш насиченим.

Як приготувати варення з пелюсток троянд

Інгредієнти

  • 200 г пелюсток чайної троянди
  • 250 г цукру
  • ½ лимона (цедра і сік)
  • 300 мл води
  • 1 ч. л. пектину (за бажанням або за наявності, необхідний для отримання густої консистенції)

Приготування

  1. Пелюстки троянд (200 г) для початку добре перетрусіть, щоб видалити з них залишки пилу. Потім промийте і перекладіть у миску. Обдайте окропом. Краще цей процес робити партіями пелюсток, щоб було зручно.
  2. Перекладіть бланшовані пелюстки троянди в сотейник і додайте половину цукру — 125 г, сік і цедру половини лимона. Сік допоможе зберегти гарний колір варення, а цедра додасть приємного цитрусового смаку.
  3. В іншому сотейнику з'єднайте 300 мл води і 125 г цукру. Якщо ви будете використовувати пектин, залиште для нього 3 ч. л. цукру. Трохи проваріть цукор із водою на невеликому вогні до утворення цукрового сиропу.
  4. Вилийте сироп у сотейник до пелюсток і залиште на 4 години. Потім доведіть до кипіння і варіть 5 хвилин із закритою кришкою після закипання. Відставте ще на 6 годин.
  5. На цьому етапі можна залишити все як є. У вас вийде більш рідкісна консистенція варення. Якщо ви хочете зробити її густою, то використовуйте пектин, як зробили ми. Змішайте 1 ч. л. пектину з 3 ч. л. цукру.
  6. Поставте сотейник із варенням на вогонь і розігрійте до 85 градусів. Після цього всипте пектин із цукром і доведіть до кипіння, проваріть ще 5 хвилин.
  7. Варення викладіть у стерильні банки. Намагайтеся наповнювати банки максимально, щоб між варенням і кришкою практично не залишалося повітря. Зберігати варення можна протягом 10 місяців у холодильнику на нижній полиці.

Редактор: Кристина Гришанова Читати далі