У Тегерані під час церемонії прощання із загиблим в авіакатастрофі президентом Ірану Ібрагімом Раїсі натовп іранців вигукував на вулицях міста «Смерть Ізраїлю». Про це повідомило видання The Times of Israel у середу, 22 травня.

Як зазначають у виданні, на церемонії був присутній лідер палестинського терористичного угруповання ХАМАС Ісмаїл Ханія та заступник лідера ліванського терористичного угруповання Хезболла Наїм Касcем.

Відео дня Читайте також:
Соловйов повівся на жарт з ізраїльських пабліків (Фото:Колаж NV) Не зрозумів гри слів. Соловйов «розкрив вбивство» Раїсі, заявивши, що гелікоптером керував агент Моссада «Елі Копта» — відео

«Я ще раз кажу… ми впевнені, що Ісламська Республіка Іран продовжуватиме підтримувати палестинський народ», — заявляв Ханія.

У Тегерані тисячі людей зібралися із плакатами, на яких було написано, що Раїсі є «мучеником служіння» або «слугою знедолених». Видання додає, що перед похороном іранцям надіслали повідомлення із закликом «прибути на похорон мученика служіння».

Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS Фото: Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS Фото: Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS Фото: Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS Фото: Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї оголосив п’ятиденний національний траур в країні.

Іранське агентство Mehr додає, що у церемонії прощання з Раїсі беруть участь представники 60 іноземних делегацій. Зокрема, це представники Китаю, Японії, Тунісу, Малайзії, РФ, Білорусі, Казахстану, кількох ісламських держав, Палестини, руху Талібан.

У агентстві зазначають, що 23 травня тіло Раїсі доставлять до мавзолею імама Рези в місті Мешхед, де з президентом попрощається Хаменеї.

Смерть президента Ірану Ібрагіма Раїсі — що відомо

19 травня іранські ЗМІ повідомили, що вертоліт, який перевозив Раїсі, імовірно, потрапив в аварію. Згодом з’явилась інформація, що деяким із супутників президента вдалося зв’язатися з центром.

Читайте також:
Жалоба за Раїсі в Тегерані, 20 травня 2024 (Фото:Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS) Шок для режиму. Раїсі мав стати наступним верховним лідером Ірану, заміни йому немає — ISW пояснив, що буде далі

За даними видання ІRNA, разом з Раїсі летіли міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір Абдоллахіан, губернатор провінції Східний Азербайджан та інші офіційні особи.

Після того, як стало відомо, що Раїсі потрапив в аварію, іранський чиновник заявив телеканалу CNN, що їм вдалося зв’язатися з двома людьми, які перебували на борту президентського вертольота. Ті заявляли, що авіакатастрофа була «несерйозною».

Вранці 20 травня агентство Reuters з посиланням на іранського чиновника написало, що вертоліт президента Ірану Ібрагіма Раїсі повністю згорів під час аварії.

Рятувальники знайшли тіла загиблих внаслідок падіння вертольота в Ірані, серед яких — президент Ібрагім Раїсі. Пошуково-рятувальні роботи припинено.

Читайте також: Смерть Раїсі сприйняли без смутку не лише в Україні, але офіційні особи не можуть про це казати, — політолог

Згідно з конституцією Ірану, перший віцепрезидент Мохаммад Мохбер має взяти на себе президентські повноваження після смерті президента.

Іранські держЗМІ повідомили, що гелікоптер з президентом Раїсі зазнав аварії через «технічну несправність».

Редактор: Христина Піцуряк Читати далі