Президент Ірану Ібрагім Раїсі та міністр закордонних справ країни Хосейн Амір-Абдоллахян загинули внаслідок аварії вертольота 19 травня, повідомляє напівофіційне інформаційне агентство Ірану Mehr News у понеділок, 20 травня.

Також серед пасажирів вертольота були губернатор іранської провінції Східний Азербайджан Малек Рахматі та аятола Мохаммед Алі Але-Хашем, представник Лідера Ісламської революції в провінції Східний Азербайджан й інші люди, пише ЗМІ.

Відео дня

Державне агентство Ірану IRINN підтверджує загибель усіх пасажирів.

«На жаль, після виявлення місцезнаходження вертольота, що розбився, жодних ознак живих пасажирів вертольота не спостерігалося», — сказано у повідомленні.

Mina Noei/Mehr Фото: Mina Noei/Mehr Читайте також: Президент Ірану найімовірніше загинув в авіакатастрофі — Atlantic

Конституція Ірану вимагає, щоб у разі смерті президента перший віцепрезидент зі схвалення Верховного лідера перейняв на себе повноваження і функції президента.

Тож Мохаммад Мохбер візьме на себе цю роль, якщо смерть Раїсі офіційно підтвердиться і Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї схвалить це рішення, пише CNN.

Читайте також:
Ібрагім Раїсі під час інтерв'ю у Тегерані, 7 травня 2024 року (Фото:Iran’s Presidency/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS) Причетність до масових страт, союз з Росією проти України та придушення протестів: головні факти про президента Ірану Раїсі

Падіння вертольота з президентом Ірану Ібрагімом Раїсі — що відомо

19 травня іранські ЗМІ повідомили, що вертоліт, який перевозив Раїсі, імовірно, потрапив в аварію. Пізніше ЗМІ повідомили, що деяким із супутників президента вдалося зв’язатися з центром.

За даними видання ІRNA, разом з Раїсі летіли міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір Абдоллахіан, губернатор провінції Східний Азербайджан та інші офіційні особи.

Після того, як стало відомо, що Раїсі потрапив в аварію, іранський чиновник заявив телеканалу CNN, що їм вдалося зв’язатися з двома людьми, які перебували на борту президентського вертольота. Ті заявляли, що авіакатастрофа була «несерйозною».

Вранці 20 травня агентство Reuters з посиланням на іранського чиновника написало, що вертоліт президента Ірану Ібрагіма Раїсі повністю згорів під час аварії. Ймовірно, що всі пасажири загинули.

Редактор: Юлія Рябовіл Читати далі