Грузинський президент Саломе Зурабішвілі закликала громадян зібрати підписи для проведення референдуму щодо закону про іноагентів після того, як парламентська більшість подолала її вето.

Про це повідомляє Sova.

У своєму зверненні до протестувальників вона розкритикувала 84 депутатів, які проголосували за закон про іноагентів, заявивши, що вони «не зможуть змінити майбутнє цієї країни».

Відео дня

«Ми повинні все зробити для того, щоб підготуватися до 26 жовтня, яке буде нашою відповіддю на сьогоднішній день», — зазначила Зурабішвілі, маючи на увазі парламентські вибори.

Також вона закликала мітингувальників зібрати підписи для підписання подання про референдум про те, «чи хочемо ми європейське майбутнє або російське рабство».

Читайте також: США оголосили всебічний перегляд співпраці з Грузією та візові обмеження через «російський закон»

«А я в цей час працюватиму над тим, щоб наші партнери, наші друзі — оскільки дехто так і не зрозумів, хто нам друг, а хто — ворог на віки вічні, — щоб наші друзі були поруч із нами», — підсумувала президент.

У Конституції Грузії йдеться про те, що президент може на вимогу парламенту, уряду або щонайменше 200 тисяч виборців призначити референдум із питань, визначених Конституцією і законом, протягом 30 днів після надходження вимоги про його проведення.

Місцеві Telegram-канали повідомляють, що біля парламенту в Грузії почалися протести. Депутати покинули будівлю парламенту під свист протестувальників, пише Paper Kartuli.

Законопроєкт про «іноагентів» і протести в Грузії

З 9 квітня в Грузії спалахнула хвиля масових протестів після того, як лідер парламентської більшості Грузинська мрія Мамука Мдінарадзе заявив, що його партія вдруге внесе до парламенту законопроєкт про «іноземних агентів», або так званий «російський закон».

Парламент Грузії ухвалив законопроєкт у першому читанні 17 квітня.

У другому читанні закон ухвалили 1 травня. «За» проголосували 83 депутати, «проти» — 23.

Депутати Європейського парламенту заявляли, що ухвалення в Грузії скандального законопроєкту про іноземних агентів ставить під загрозу євроатлантичну інтеграцію країни.

25 квітня Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо грузинського законопроєкту про прозорість іноземного впливу. Документ ставить під питання переговори про вступ Грузії до Європейського Союзу, доки цей закон діятиме.

Читайте також:
Демонстранти проводять мітинг на знак протесту проти законопроєкту про «іноземних агентів» у Тбілісі, Грузія, 14 травня 2024 року (Фото:REUTERS/Irakli Gedenidze) ЄС пропонує скасувати безвіз та ввести інші санкції проти Грузії через закон про іноагентів — FT

30 квітня біля будівлі парламенту Грузії між поліцією і демонстрантами почалися сутички. Президент Саломе Зурабішвілі закликала припинити розгін акції протесту в Тбілісі та поклала відповідальність за події на уряд.

13 травня юридичний комітет парламенту Грузії розглянув і підтримав закон про «іноагентів» у третьому читанні за 67 секунд.

14 травня парламент Грузії ухвалив законопроєкт про «іноагентів» в остаточному третьому читанні. За ухвалення закону проголосували 84 депутати, проти — 30 опозиціонерів. Також цього дня силовики почали розганяти протестувальників, які зібралися біля будівлі парламенту.

Газета Financial Times 16 травня писала, що Європейський Союз може заморозити заявку Грузії на вступ, якщо закон про «іноземних агентів» набуде чинності. У НАТО також попередили уряд Грузії, що закон несумісний із членством країни в НАТО і ЄС.

18 травня Саломе Зурабішвілі наклала вето на закон про прозорість іноземного впливу.

За її словами, закон суперечить конституції країни, європейським стандартам і «таким чином є перешкодою на нашому європейському шляху».

23 травня державний секретар США Ентоні Блінкен оголосив про всебічний перегляд співпраці з Грузією через закон про «іноагентів».

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі