Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що у її країни немає плану «Б» на випадок поразки України у війні проти країни-агресора Росії.

В інтерв'ю BBC вона зазначила, що у разі успіху Москви у війні російський диктатор Володимир Путін зверне свою увагу на країни Балтії, прагнучи повернути їх під контроль РФ.

Відео дня

Каллас нагадала, що Естонія виділяє на підтримку України понад 1% свого ВВП.

«Якби кожна країна НАТО зробила це, Україна перемогла б», — наголосила прем'єр-міністерка.

Відповідаючи на запитання про те, чи має Естонія «план Б» у випадку програшу України у війні, Каллас зауважила, що такого плану немає.

Читайте також: «Я — антиросійський провокатор». Путін хотів завадити мені очолити НАТО — Каллас

«У нас немає плану Б на випадок перемоги Росії, тому що тоді ми перестали б зосереджуватися на „плані А“ — допомогти Україні відбити російське вторгнення», — пояснила вона.

За її словами, союзники не повинні «піддаватися песимізму».

«Перемога в Україні — це не лише територія. Якщо Україна приєднається до НАТО, навіть без частини території, то це буде перемога, тому що вона буде під парасолькою НАТО», — підкреслила прем'єр-міністерка Естонії.

Кроки до вступу України в НАТО

11−12 липня 2023 року у Вільнюсі проходив саміт НАТО, у якому брали участь лідери 31 країни Альянсу, делегації Японії, Південної Кореї, Нової Зеландії, Австралії, України та Швеції. На саміті був присутній Володимир Зеленський.

Читайте також:
Володимир Зеленський (Фото:Офіс президента) Країни Заходу закликали Київ не вимагати запрошення України до НАТО цього року — The Telegraph

11 липня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна стане членом Альянсу без ПДЧ і отримає запрошення, коли на це погодяться союзники та «будуть виконані умови».

У квітні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запросив президента Володимира Зеленського на саміт Альянсу у Вашингтоні, який відбудеться 9−11 липня 2024 року. При цьому генсек сумнівається, що Україна отримає там запрошення вступити в організацію.

Зеленський сподівається на два рішення на саміті — про передачу нових систем ППО і про конкретні кроки назустріч членству України в Альянсі.

Редактор: Єва Сластнова Читати далі