У середу, 22 травня, прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що дві країни, які входять в ОДКБ, брали участь у підготовці війни з Азербайджаном у Нагірному Карабасі 2020 року.

Про це він сказав у парламенті в межах «урядової години», повідомляє Aysor.

Він також зазначив, що ці країни створювали імітацію допомоги.

«Я знаю принаймні дві країни-члена ОДКБ, які брали участь у підготовці війни проти нас», — заявив прем'єр.

Відео дня

Про які країни йдеться, він не уточнив.

Читайте також:
Нікол Пашинян (Фото:Sputnik/Dmitry Astakhov/Pool via REUTERS) Вірменія вийде з ОДКБ, якщо організація не відповість на запитання щодо суверенної території країни — Пашинян

За його словами, ця війна була «не про Нагірний Карабах, а була, щоб не існувало Вірменії». Він додав, що спроби припинити існування Вірменії було продовжено під час бойових зіткнень між вірменськими та азербайджанськими військовими у травні 2021 року, вересні 2022 року та вересні 2023 року.

«Не вийшло. Зараз відбулася ще одна спроба 9 травня 2024 року. Знову не вийшло і не вийде», — сказав Пашинян.

ОДКБ — військово-політична міжнародна організація, до якої входять Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія і Таджикистан.

Що сталося в Нагірному Карабасі

Згідно з досягнутою домовленістю, розміщені в період 44-денної війни і після неї російські прикордонні та військові пункти в Тавушській, Сюнікській, Вайоцдзорській, Гегаркунікській, Араратській областях Вірменії припинять свою діяльність, повідомляє Aysor.

19 вересня в міністерстві оборони Азербайджану оголосили про початок «антитерористичних заходів» у Нагірному Карабасі для «відновлення конституційного ладу».

20 вересня невизнаний Нагірний Карабах капітулював і ухвалив рішення про припинення вогню. Президент Азербайджану заявив, що країна за добу «виконала всі завдання антитерористичної операції» і «відновила суверенітет».

30 вересня Азербайджан визнав територіальну цілісність Вірменії.

Невизнаний Нагірний Карабах припинив своє існування з 1 січня 2024 року.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі