Правозахисники закликали президента Володимира Зеленського ветувати ухвалений парламентом закон № 7731, який дозволяє роботодавцям звільняти працівників за додатковими підставами, зокрема за неповідомлення про контакти з людьми на ТОТ.

Про це йдеться в заяві Центру прав людини ZMINA, який є одним із підписантів звернення.

25 квітня 2024 року Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до Кодексу законів про працю України.

Відео дня

Згідно з ним, новою підставою для розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця є дії або бездіяльність працівника, який працює на об'єктах стратегічного значення та/або об'єктах критичної інфраструктури, і які сприяють державі-агресору.

Читайте також: 98-річній жінці, яка пішки вийшла з окупованої частини Очеретиного, куплять будинок — співзасновник monobank

Підставою для звільнення також відтепер є невиконання працівником правил внутрішнього трудового розпорядку.

Правозахисники зауважують, що ухвалений закон суперечить державній політиці реінтеграції окупованих територій та створює загрозу для національної безпеки України, оскільки може робити переселенців та інших людей, зареєстрованих в окупації, об'єктом підозр.

«Підтримка зв’язків із громадянами в окупації — не злочин», — заявили правозахисники.

Водночас в ZMINA зазначили, що закон не містить чіткого визначення «зв’язків з фізичними особами». Отже, наразі невідомо, що саме мається на увазі — родинні зв’язки, контакти з колегами й друзями, чи підтримка зв’язків у соціальних мережах (наприклад, обговорення новин з невідомими людьми, поточної ситуації і т. д.).

Читайте також: Андрій Длігач Андрій Длігач Яким має бути справедливе економічне бронювання?

За словами правозахисників, таке положення фактично дозволяє звільнити працівника безпідставно.

Крім того, закон не уточнює, яким чином роботодавець має реагувати на повідомлення про «зв’язки» з людьми на окупованих територіях. З огляду на це правозахисники закликали президента Зеленського ветувати закон, повернути його на доопрацювання та вилучити спірні положення:

  • пункт 14 статті 40 КЗпП України;
  • абзац перший частини другої статті 142 КЗпП України.

Серед підписантів звернення — Центр прав людини ZMINA, ГО Донбас СОС, ГО Громадський холдинг ГРУПА ВПЛИВУ, БФ Право на захист, БО БФ Стабілізейшен Суппорт Сервісез, ГО КРИМ СОС, Кримська правозахисна група і БФ СХІД-SOS.

Редактор: Вікторія Горьова Читати далі