В Пентагоні очікують, що Україна буде використовувати американську зброю для ударів по цілях на своїй території. Про це заявив голова Пентагону Ллойд Остін у понеділок, 20 травня, під час брифінгу за підсумками чергового засідання у форматі Рамштайн.

Свій коментар Остін зробив у відповідь на запитання журналіста про те, чи може Україна користуватись американськими системами ППО для ударів по російських літаках, що атакують Харків з території РФ.

Відео дня

«Ми очікуємо, що вони продовжать використовувати надану зброю по цілях в Україні», — сказав Остін.

Читайте також: Не заохочуємо використання американської зброї для ударів по території РФ — Білий дім Читайте також:
Рустем Умєров (Фото:REUTERS/Alina Smutko) Умєров розповів про підсумки 22-ї зустрічі у форматі Рамштайн

Водночас він зазначив, що у випадку з авіаударами по Харкову «повітряна динаміка трохи інша», але відмовився «спекулювати» на цю тему.

17 травня повідомлялося, що Україна просить США допомогти з визначенням цілей на території Росії, по яких вона могла б завдавати ударів власною зброєю, а також зняти обмеження на використання американського озброєння.

Використання західної зброї по території РФ

Напередодні видання Le Monde, аналізуючи заяви держсекретаря США Ентоні Блінкена під час візиту до Києва, писало, що Україна, ймовірно, отримала дозвіл від США на використання американської зброї для ударів по території Росії.

3 травня міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон пообіцяв $3,74 млрд щорічної військової допомоги Україні. Він додав, що Лондон не заперечує проти використання зброї для ударів по Росії.

Le Monde вважає заяви Кемерона і Блінкена «ознакою продуманої зміни позиції Заходу» з цього питання.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі