Автор: Кіра Борисіхіна

Дослідники Консорціуму Blue Visby розробили просте, але ефективне рішення, що дає змогу значно скоротити викиди вуглекислого газу в міжнародному морському судноплавстві, без необхідності дорогих ремонтів суден.

Читайте також:
Потепління в Тихому океані могло стати наслідком екологічної політики Китаю (Фото:Hai Wang, Xiao-Tong Zheng та інші / PNAS) Кліматична заковика. Дослідники розкрили причину катастрофічного потепління в Тихому океані

Це рішення полягає в зниженні швидкості плавання. Минулого тижня група представила результати двомісячного випробування на двох суднах, що показало зниження викидів вуглекислого газу на 17,3 відсотка. Хоча результати обнадійливі, необхідні зусилля всієї галузі для істотного впливу на клімат.

Відео дня

Рішення Blue Visby — це не просто обмеження швидкості, як на автомобільних дорогах. Це операційна система, заснована на алгоритмах, яка уповільнює крейсерську швидкість суден, щоб вони прибували в порти в оптимальний момент, за принципом доставки «точно в строк». Ця система замінює застарілий підхід Sail Fast Then Wait (SFTW), коли кораблі прибувають до портів якнайшвидше, чекаючи причалу. Blue Visby пояснює в прес-релізі:

Читайте також:
Процес уловлювання вуглекислого газу з повітря зазвичай потребує значної кількості енергії та складних систем (Фото:pixabay) Допоможе клімату. У США винайшли простий спосіб уловлювати вуглець із повітря

«SFTW не може бути вирішена окремими суднами або на двосторонній основі між окремим судновласником і окремим фрахтувальником. Це системна проблема, що потребує системного вирішення. Рішення Blue Visby об'єднує програмне забезпечення, операції та контракти для систематичної оптимізації океанських проходів суден, що беруть участь, і тим самим скорочення викидів CO2. Це не заважає плануванню рейсу або погодним маршрутам окремих суден; і не заважає швартуванню або роботі порту.»

Blue Visby стверджує, що результати випробувань доводять, що рішення не чинить негативного впливу на операції, незважаючи на зниження швидкості. Два суховантажі, теплохід «Гердт Ольдендорф» і теплохід «Бегонія», показали зниження викидів CO2 на 17,3 відсотка порівняно з рухом зі швидкістю 14 вузлів (близько 25 кілометрів на годину).

Читати далі