Автор: Ольга Духніч

Фабріс Потьє, виконавчий директор Rasmussen Global, компанії що консультує Україну з питань вступу до НАТО, визнає, що наразі в Заходу немає чіткого уявлення як закінчити російсько-українську війну на прийнятних для України умовах, пояснює, чому західна допомога постійно запізнюється на півроку, й аналізує позицію Вашингтона.

Літо 2024 року буде визначене для України двома важливими міжнародними подіями — Глобальним cамітом миру, який за української ініціативи пройде в Швейцарії в червні, та Самітом НАТО у Вашингтоні, він відбудеться в липні. Обидві події стануть показовими, щодо майбутнього російсько-української війни, а також засвідчать, чи готові країни Заходу сформувати реалістичний план завершення цієї війни на прийнятних для України умовах, вважає Фабріс Потьє, виконавчий директор Rasmussen Global.

Відео дня

З ним NV зустрічається в Києві, щоб обговорити зміни в сприйнятті війни в Україні її ключовими партнерами, політичний простір можливого для подальшої допомоги України, а також ті слабкі місця міжнародної політики щодо Росії, які вже сьогодні роблять війну ще більш комплексною та тривалою.

Від початку великої війни Rasmussen Global консультує український уряд щодо шляху вступу до НАТО, є одним з активних архітекторів двосторонніх безпекових угод, які Україна підписує з країнами-членами НАТО. Взимку консалтінгова компанія, що носить ім'я колишнього генсека НАТО, презентувала нову Міжнародну робочу групу з питань безпеки та євроатлантичної інтеграції України, мета якої — допомогти в підготовці позиції України на Вашингтонському саміті альянсу в липні.

Про все це Потьє, досвідчений політичний експерт, колишній директор з питань планування політики НАТО та директор-засновник Carnegie Europe, розмовляє з NV в доволі відвертій та безапеляційній манері.

— Ще півроку тому, ми спостерігали, як наші європейські та американські партнери в більшості не готові були визнавати, що війна з Росією буде довгою, складною, потребуватиме фундаментальних безпекових змін. Чи змінилося це ставлення до війни в Україні за півроку і якщо змінилося, то як?

— Ви маєте рацію, що ще в Мюнхені (на Мюнхенський безпековій конференції) американські та європейські лідери були відсутні в дії. Єдиним лідером, який голосно і чітко заявив про себе, був президент Путін, віддавши наказ про вбивство Навального, а решта були досить пасивними.

Також правда, що з тих пір з’явилися сильніші заяви, в тому числі від президента Макрона, деякі чіткіші дії, в тому числі з боку Сполучених Штатів, які ухвалили пакет військової допомоги. Але, зрештою, ми все ще бачимо і відчуваємо небажання цих лідерів дійсно змінити підхід, тому що вони продовжують робити те саме, що робили протягом останніх півтора року, тобто надають Україні лише певні системи озброєнь. Україна воює з однією рукою, зав’язаною за спиною, тому що деякі з цих систем озброєнь все ще мають обмежений радіус дії.

Читати далі