Посли країн Євросоюзу в цілому погодили передачу на підтримку Україні доходів від заморожених російських активів. Про це повідомляє бельгійське головування в Раді ЄС в X (колишній Twitter).

Там наголосили, що гроші спрямують на підтримку відновлення та оборони України перед лицем російської агресії.

Агентство AFP нагадує, що ЄС заморозив близько 200 млрд євро активів російського центробанку на території блоку в рамках санкцій після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Лідери ЄС планують виплатити Україні відсотки за замороженими активами — поки що план передбачає, що 90% підуть до центрального фонду, з якого оплачують озброєння для України, а 10% — до окремого фонду ЄС для України.

Відео дня Читайте також: Конфіскація російських активів допоможе профінансувати війну України проти РФ до 2028 року — Reuters

У березні лідери ЄС погодилися далі працювати над цією ідеєю, яка, як очікується, дасть змогу розблокувати близько 3,3 млн доларів на рік.

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель у березні запропонував забрати 90% доходів від заморожених у Європі російських активів і перерахувати їх у фонд ЄС, який фінансує озброєння для України.

Близько 70% усіх заморожених на Заході російських активів зберігаються в центральному депозитарії цінних паперів Euroclear у Бельгії. Сума становить близько 190 мільярдів євро.

Редактор: Ніна Григорська Читати далі