Даріус Фору Публіцист, письменник, підприємець

Щастя не виникає на вимогу

Деякий час тому я прочитав у Wall Street Journal статтю про те, як компанії стали моніторити рівень щастя своїх співробітників. «Роботодавці застосовують програмне забезпечення для відстеження настрою, щоденні опитування та застосунки для моніторингу психічного стану працівників», — резюмували автори статті.

Відео дня

За словами одного з генеральних директорів, причина, з якої вони відстежують рівень щастя, полягає в тому, що «ми хочемо, щоб із кожним днем кожен співробітник ставав щасливішим — набагато щасливішим, ніж був раніше».

Але розпорядження зробити щасливе обличчя нічого не дасть. Не можна вимагати, щоб люди стали щасливими. Ми можемо лише створити середовище, в якому вони почуватимуться комфортно настільки, щоб бути самими собою. І це в перспективі зробить їх щасливими.

Наше щастя завжди на стадії розроблення

Ми всі бували в ситуаціях, коли почувалися зобов’язаними вдавати. Можливо, це була сімейна зустріч, на якій вам доводилося прикидатися успішнішими, ніж ви є насправді.

А може, це було на роботі, коли вам здавалося, що потрібно продемонструвати більший ентузіазм щодо проєкту, ніж ви відчували насправді. Такі випадки не тільки емоційно виснажують, а й позбавляють нас нашої справжності.

Ентоні де Мелло, духовний наставник, одного разу сказав: «Коли я розумію, що я ніщо, це мудрість. Коли я розумію, що я все, це любов. Усе моє життя — це рух між цими двома точками».

У той момент, коли ми починаємо приймати і проявляти свою справжню сутність, а також дозволяємо іншим робити те саме, перед нами відкривається шлях до справжнього щастя.

Прийняття — це ключ

Прийняти не означає потурати негативній поведінці або ігнорувати недоліки. Це означає розуміти, що розвиток і успіх — це шлях. Наше щастя завжди буде на стадії розроблення.

У всіх нас є свої сильні та слабкі сторони. Приймаючи власну і чужу недосконалість, ми краще розуміємо всіх інших людей і глибше співпереживаємо їм.

Читайте також: Віра Романова Віра Романова Не в грошах щастя? Що заважає вам заробляти

У компанії, наприклад, визнавши, що не всі члени команди однакові, менеджер може зробити робочий процес ефективнішим.

Одні люди більш інтровертні або екстравертні, а в інших можуть бути своєрідні способи вирішення проблем. Суть у тому, щоб уміти розгледіти сильні та слабкі сторони. А потім використовувати їх для досягнення успіху.

Про це добре сказав психолог Карл Роджерс: «Цікавий парадокс полягає в тому, що після того, як я приймаю себе таким, яким я є, я можу змінитися».

Вимагати від інших людей, щоб вони стали щасливими — марне заняття.

Натомість давайте зосередимося на створенні середовища, що сприяє щирості та ефективності.

Річ у тім, що щастя не виникає на вимогу: це побічний продукт можливості бути вірними собі та виконувати роботу, яка відповідає вашим сильним сторонам та інтересам.

Переклад NV

NV має ексклюзивне право на переклад і публікацію колонок Даріуса Фору. Републікація повної версії тексту заборонена.

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Більше блогів тут

Читати далі