Автор: Олександр Пасховер

Еміль Шлеймович, головний редактор ізраїльського медіаресурсу Деталі, — про мету військової операції в Секторі Газа, рейтинг прем'єра Біньяміна Нетаньягу і настрої в Ізраїлі.

Приголомшива новина. Те, про що так довго говорив Єрусалим, сталося. ЦАХАЛ провів військову операцію в місті Рафах, на півдні Сектора Газа. Незважаючи на всі вмовляння США та акції протестів усередині країни, прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху віддав наказ штурмувати Рафах — останню барикаду терористичного угруповання ХАМАС, відповідального за жорстокий напад на Ізраїль у чорну суботу 7 жовтня 2023 року. Чого домігся глава ізраїльського уряду і на що розраховує? Як бій у найбільш густонаселеній точці планети позначиться на долі заручників і стабільності всього регіону? І не те, що б головне, але вельми симптоматичне явище, — чому ізраїльтяни вважали за краще замінити палестинців на китайців, індусів і філіппінців, віддаючи їм робочі місця, які раніше займали араби? На ці та інші запитання відповідає Еміль Шлеймович, головний редактор російськомовного і першого в Ізраїлі україномовного медіаресурсу Деталі.

Відео дня

— У чому першопричина сьогоднішньої атаки ЦАХАЛу на Рафах. Адже раніше цього вдавалося уникнути?

ШИРОТА ПОГЛЯДУ: Еміль Шлеймович, головний редактор ізраїльського порталу Деталі, уважно стежить за діями друзів Ізраїлю, ще уважніше за його ворогами. (Фото: NV) ШИРОТА ПОГЛЯДУ: Еміль Шлеймович, головний редактор ізраїльського порталу Деталі, уважно стежить за діями друзів Ізраїлю, ще уважніше за його ворогами. / Фото: NV

— Для ізраїльтян не секрет: ХАМАС віддавати заручників не хоче. І всі ці нескінченні переговори — просто затягування часу. У ХАМАСівців є мета — вижити і зберегти владу. В Ізраїлю мета з тосністю до навпаки. Тому заручники, як не сумно це говорити, і як не хочеться це визнавати уряду — це завжди було лише другою метою.

Заручників хотіли витягнути звідти, але не будь-якою ціною. Зрозуміло, що заручників, які залишилися в живих, може бути 40, може бути дещо більше. ХАМАС все одно не має наміру їх віддавати. Ізраїль кілька місяців тягнув, доти, доки вже Катар і Єгипет не стали бачити в ХАМАСі абсолютно незговірливого партнера, який просто тягне час, розраховуючи на те, що йому вдасться зберегтися в Газі. І в розрахунку на те, що ватажкам ХАМАСу вдасться зберегти життя. Тому вхід у тому чи іншому вигляді в Рафах був природним і очікуваним.

Читати далі