Анна Нечаєва

Анна Нечаєва

Директорка ТК — Домашній текстиль

Згідно з дослідженням Gradus Research, українці з кожним роком усе більше підтримують своїх виробників. Якщо у грудні 2022 року купували українське 69% опитаних, то зараз показник зріс до 74%.

Українським текстильним виробникам навіть вдалося збільшити продажі в дорожчому сегменті. Давайте розбиратися, що змінилось і як підтримати цю тенденцію.

Попит на преміум-сегмент текстилю зріс до 20%

Відео дня

Насамперед зазначу, що українські бренди стають преміальними за якістю, зовнішнім виглядом та іншими характеристиками. Проте ціни досі залишаються доступними. З точки зору продукту ми швидко наздоганяємо багатьох іноземних виробників преміум-текстилю. І успішно конкуруємо з ними. Так, якщо до 2022 року найбільший попит був саме на бюджетні лінійки, то зараз із кожним роком у нас росте популярність дорожчого сегменту: постільних комплектів із тенселу та сатину, ортопедичних подушок тощо. Рівень продажів цих товарів зріс майже на 20%, якщо порівнювати з періодом до повномасштабного вторгнення. Для української економіки це позитивний тренд, адже раніше за такими товарами українці йшли до закордонних брендів.

Прагнення комфорту та практичність: чому українці обирають дорожчі сегменти товарів

Так, у порівнянні з іноземними виробниками, українські преміум-аналоги вигідніші для гаманця. Це однозначно одна із головних причин зростання їх популярності. Тим не менше, чому ж українці стали загалом переходити з бюджетних лінійок тих же українських брендів на товари вищого класу? По-перше, важливу роль грає глобальна тенденція до розумного споживання. Все більше покупців обирають купити дорожчу, однак більш довговічну річ, аніж щороку оновлювати запаси домашніх рушників, кухонного текстилю тощо. По-друге, негативні зовнішні фактори, як-от війна та економічна нестабільність посилюють бажання подбати про внутрішній комфорт. Наприклад, інвестувати у домашній затишок.

Читайте також:
59% нових ФОПів в Україні у 2024 році відкрили жінки (Фото:pressfoto / Freepik) Найбільший показник за останні роки. Які ФОПи почали відкривати українці на третьому році війни

Однак важливо зазначити і заслугу самих виробників. Адже з року в рік якість і позиціонування продукції росте. Бренди грамотно працюють над маркетингом та рекламою своїх товарів, випускають колекції з більш продуманими та глибокими сенсами. Це все створює потужну конкуренцію закордонному масмаркету як з огляду вибору, так і з точки зору ціни. Свідоме бажання покупців підтримати українського виробника також відіграє тут чималу роль.

Як бізнесу підтримати розвиток тренду на український преміум

У світі ми спостерігаємо нову хвилю занепокоєння, повʼязану із загостренням глобальних конфліктів. Це має вагомий вплив на економіку та купівельні настрої. Тож імовірно, українські покупці теж стануть менше витрачати на товари не першої необхідності. З іншого боку, все більше людей роблять ставку на якість і ладні платити більше за практичність і довговічність. З огляду на це, попит на продукцію вищого класу може зберегтися.

Так чи інакше, українським виробникам важливо шукати баланс між купівельною спроможністю і витратами на виробництво, щоб не жертвувати якістю товару або ж навпаки — не підіймати різко ціни, щоб не зазнати збитків. Саме тому ми прагнемо створювати довговічні та стильні, але доступні речі. Наприклад, запустили цифрове обладнання на своєму виробництві. На ньому друкуємо акварельні малюнки, принти і дизайни на натуральних тканинах. Такі комплекти виглядають дорого та підпадають під характеристики середнього чи преміумкласу. Водночас це якісні полотна, які довго служитимуть у побуті. Таким чином, прагнемо перевести українського споживача на якісніший, красивіший та унікальний український текстиль. При цьому, без додаткового навантаження на його бюджет.

Вважаю, що з таким підходом репутація українських брендів лише зміцнюватиметься. А це, своєю чергою, посилить готовність покупців і надалі інвестувати в українське та обирати більш дорогі лінійки улюблених виробників. Насамперед тому, що вони будуть впевнені у високій якості та справедливому співвідношенні ціни.

Читати далі