Автор: Олексій Тарасов

Російський опозиціонер Ілля Пономарьов в інтерв'ю Radio NV проаналізував кадрові ротації в керівництві Росії, які сталися після продовження строку перебування диктатора Володимира Путіна на посаді «президента».

https://www.youtube.com/watch?v=l21u7wTKceg

— Російські силовики прийшли з обшуками до колишнього голови московського муніципалітету Сокіл. І це наче пов’язано з вами, як пишуть у новинах. За версією слідства, Микола Степанов нібито брав участь у засіданнях визнаного небажаним у Росії з'їзду народних депутатів. Я так розумію, Кремль не полишає своїх спроб так чи інакше дістатися вас?

Відео дня

— Так, на жаль, вони заарештовують випадкових людей, які не мають стосунку до з'їзду. Ми знайомі з Миколою, але останній раз я з ним спілкувався 2015 року. Він не брав жодної участі в роботі з'їзду.

Та їхня мета інша: вони намагаються залякати будь-кого, хто ще залишається з російських депутатів, аби вони не долучалися до нашої роботи, щоб ізолювати нас у медійному та політичному просторі. Бо вони розуміють, що з'їзд народних депутатів — це зараз єдина структура, яка має певну легітимність. 100 депутатів, які зараз працюють на з'їзді, були вибрані на міжнародно визнаних виборах. Саме тому вони і складають справжню тіньову владу, яка може претендувати на справжню владу в майбутньому.

Читайте також: «Багато хто у світі досі не може усвідомити, що росія має програти». Інтерв'ю з головною редакторкою The Kyiv Independent

— Чи справді після двох з половиною років широкомасштабної війни Росії проти України усередині ще залишаються ті, хто опозиційні до режиму, і вірять, що ще щось може змінитися?

— Такі люди, звичайно, є. Тут питання в тому, до чого вони схиляються, до яких методів опору. Бо там вистачає людей, які мали справи. Той же Микола Степанов. Чому саме він був заарештований? Бо він м’який опозиціонер, співпрацює з комуністичною партією, колишній лідер студентів московського авіаінституту, був лідером профкому. Він достатньо популярна людина, налаштована антипутінськи. Але він не готовий бунтувати проти цієї системи, долучатися до збройного протесту і чогось іншого подібного. Та навіть такі люди зараз викликають незадоволення і відчуття небезпеки з боку російських спецслужбовців.

Читайте також:
Сергій Шойгу і Володимир Путін (Фото:REUTERS/Maxim Shemetov) Рішення змінити Шойгу демонструє відчай Путіна — Держдеп

— Хочеться поговорити про те, як російські еліти відреагували, що змінилися люди в російському уряді після перепризначення Путіна, так званої інавгурації. Йдеться про те, що відбувається з кланом колишнього міністра оборони РФ Сергія Шойгу. Було повідомлення про звільнення ще одного його колишнього заступника, Юрія Садовенка. Ми чуємо від людей, які розслідували діяльність цих персонажів у Міноборони РФ, що це були останні детальки піраміди Шойгу. Що відбувається, як ви це оцінюєте?

Читати далі