У середу, 22 травня, 54 делегаціїМіжнародного агентства з атомної енергії підтримали підготовлену Україною заяву про загрози ядерній та радіаційній безпеці, які створює Росія.

Про це повідомили в Міністерстві енергетики України.

Зокрема, наголошується, що вперше в історії Росія як держава-член МАГАТЕ навмисно атакувала і захопила контроль над мирними ядерними об'єктами, що належать іншій країні-члену МАГАТЕ, тобто Україні.

Відео дня

«Ми засуджуємо захоплення Росією та мілітаризацію ЗАЕС, що може призвести до серйозних наслідків для ядерної безпеки. Навмисне ігнорування РФ міжнародного права, її присутність і дії на ЗАЕС, а також напади на критично важливу енергетичну інфраструктуру України продовжують наражати на небезпеку Україну та ширший регіон. Ми закликаємо до продовження зусиль, щоб притягнути РФ до відповідальності за створення загроз ядерній безпеці», — йдеться в заяві.

Читайте також:
ЗАЕС (Фото:REUTERS/Alexander Ermochenko) «Відкидаємо божевільні звинувачення». Кислиця пояснив у Радбезі ООН, навіщо Росія влаштовує провокації на ЗАЕС

Міністр енергетики України Герман Галущенко зазначив, що це ще один крок цивілізованого світу до витіснення РФ зі сфери атомних технологій, де вона «тримала лідерство навіть після зухвалого злочину проти ядерної безпеки світу». Він додав, що наступним кроком будуть санкції проти російської атомної галузі.

«Крім цього, Росія має виконати вимоги чотирьох резолюцій Ради керівників МАГАТЕ і резолюції Генеральної конференції МАГАТЕ 2023 року про негайне виведення російських військ та іншого несанкціонованого персоналу із Запорізької АЕС», — сказав Галущенко.

У спільній заяві країн-членів МАГАТЕ також акцентується увага на важливості «семи незамінних стовпів забезпечення ядерної безпеки та безпеки під час збройного конфлікту», і на необхідності дотримання п’яти конкретних принципів для ЗАЕС, що були оголошені генеральним директором Ради безпеки ООН із урахуванням суверенітету й територіальної цілісності України.

Крім того, країни-підписанти наголосили на важливості роботи МАГАТЕ та генерального директора Агентства Рафаеля Гроссі у запобіганні ядерній аварії в Україні. Водночас наголошується, що війна перешкоджає здатності МАГАТЕ ефективніше впроваджувати гарантії в Україні.

Атака дронами на Запорізьку АЕС

7 квітня спостерігачі МАГАТЕ повідомили, що на території Запорізької АЕС вибухнув безпілотник.

Перед цим російські пропагандистські ЗМІ писали, що ЗАЕС нібито атакував дрон. Вони показали фотографії уламків безпілотника і заявили, що загрози для станції немає. В атаці традиційно звинуватили Україну.

9 квітня представник ГУР Міноборони Андрій Юсов заявив, що росіяни знову зімітували удар FPV-дронів по тимчасово окупованій Запорізькій АЕС, щоб звинуватити Україну в атаках на станцію.

Читайте також: Путін повідомив МАГАТЕ, що Росія планує перезапустити окуповану ЗАЕС — The Wall Street Journal

Greenpeace повідомляє, що під час російської атаки на ЗАЕС дрони, ймовірно, були запущені з тимчасово окупованої території України.

14 квітня в Генштабі ЗСУ попередили, що росіяни готуються до проведення провокації на Запорізькій АЕС під фальшивим прапором.

18 квітня Міжнародне агентство з атомної енергії знову повідомило, що тимчасово окуповану Запорізьку АЕС атакували дрони. Унаслідок удару руйнувань і жертв не було.

ЗАЕС — найбільша атомна електростанція в Європі. З березня 2022 року вона перебуває під російською окупацією.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі