Понад 2200 українських військових визнані потерпілими у провадженнях щодо перебування в російському полоні. Про це заявив генеральний прокурор України Андрій Костін в етері телемарафону у вівторок, 4 червня.

За його словами, понад 500 потерпілих заявляли про застосування щодо них фізичного насильства під час допитів, зокрема катування електрострумом.

«Кожен, хто був у російському полоні, піддавався жорстокому поводженню або тортурам з боку окупантів», — сказав Костін.

Відео дня

Генеральний прокурор також зазначив, що росіяни утримують українських військовополонених «у нелюдських умовах», відмовляють у медичній допомозі та чинять психологічний тиск.

Читайте також: Понад 1900 захисників Маріуполя два роки залишаються в російському полоні — міськрада

«Навіть за спілкування українською мовою вони зазнають побиття та інших форм фізичного насильства. Є випадки, коли українські бранці, які повернулися з полону, розповідають, що були свідками вбивств інших полонених», — заявив Костін.

За словами генпрокурора, окупанти створили цілу систему з утримання полонених. Вдалось встановити щонайменше 25 спеціальних об'єктів у 15 регіонах Росії, де знущаються з українських військових, додав Костін.

Він також зауважив, що з початку повномасштабного вторгнення правоохоронці зареєстрували понад 450 кримінальних проваджень за фактами жорстокого поводження з військовополоненими.

Читайте також: «Стикаєшся з байдужістю». Захисниця Азовсталі Пташка розповіла про складнощі життя після полону і зізналася, що думала про самогубство

Як стверджує Костін, за фактами страти 61 українського військовополоненого розслідується 27 кримінальних проваджень, у рамках яких чотири російські військові отримали підозру. До суду скерували обвинувальні акти щодо двох окупантів, наразі вже є один вирок, зазначив генпрокурор.

Раніше пресслужба Координаційного штабу повідомляла, що Росія утримує в полоні 403 українські жінки, серед яких багато незаконно утримуваних цивільних.

31 травня Україна повернула з російського полону 75 українців, з них четверо — цивільних. Серед них була слідча з Маріуполя Мар’яна Чечелюк, яка рятувалась від російських обстрілів у сховищах Азовсталі.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі