Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець у Міжнародний день зниклих безвісти дітей, 25 травня, розповів, що в Україні понад 2000 дітей вважаються зниклими внаслідок війни Росії.

«Сьогодні 2021 дитина вважається зниклою внаслідок війни Росії проти України», — повідомив він у Telegram.

За словами омбудсмана, проблема зникнення дітей з початком російського вторгнення загострилася через незаконні депортації, викрадення, обстріли та окупацію територій.

Відео дня Читайте також:
Дмитро Лубінець (Фото:Дмитро Лубінець / Telegram) Є багато охочих прийняти. Українські діти повертаються з Росії або Європи тільки у сімейні форми виховання — Лубінець

Міжнародний день зниклих безвісти дітей, за словами Лубінця, має на меті привернути увагу суспільства до цієї проблеми.

Викрадення українських дітей російськими окупантами — що відомо

Європарламент у 2023 році повідомляв, що кількість незаконно депортованих до Росії українських дітей може сягати 300 тисяч. Євродепутати вважають, що вивозити українських дітей росіяни почали ще 2014 року — з моменту окупації Криму та частини Донецької і Луганської областей.

14 січня Лубінець під час четвертої зустрічі радників з Формули миру в Давосі повідомив, що Україна повернула з Росії 517 незаконно депортованих дітей і 2828 дорослих, серед яких тільки 150 цивільних.

26 лютого президент України Володимир Зеленський сказав, що ніхто не може сказати точно, скільки українців, включно з дітьми, дорослими цивільними та військовими, перебувають у російському полоні.

За інформацією української державної платформи Діти війни, станом на травень 2024 року щонайменше 19 546 дітей депортовано або примусово переміщено країною-агресором Росією, зниклими, згідно з даними, вважаються 2015 дітей.

Редактор: Юлія Рябовіл Читати далі