Повітряні сили використовують для збиття російських БПЛА та крилатих ракет самохідну установку Cheetah, яка є аналогом німецької зенітної установки Gepard. Про це повідомляє Повітряне командування Захід Повітряних сил ЗСУ в середу, 5 червня.

Як зазначається в повідомленні, Cheetah і Gepard відрізняються лише радіолокаційними станціями.

Повітряне командування Захід Повітряних Сил ЗС України / Facebook Фото: Повітряне командування Захід Повітряних Сил ЗС України / Facebook Повітряне командування Захід Повітряних Сил ЗС України / Facebook Фото: Повітряне командування Захід Повітряних Сил ЗС України / Facebook Повітряне командування Захід Повітряних Сил ЗС України / Facebook Фото: Повітряне командування Захід Повітряних Сил ЗС України / Facebook Повітряне командування Захід Повітряних Сил ЗС України / Facebook Фото: Повітряне командування Захід Повітряних Сил ЗС України / Facebook

За словами командира екіпажу ЗСУ Cheetah, зенітна установка оснащена двома гарматами калібру 35 мм, радіолокаційними станціями для стеження і пошуку цілей та наведення. Окрім цього, важливим компонентом установки є бортовий комп’ютер, який аналізує параметри цілі та наводиться на ціль.

Відео дня

«Ми два місяці навчалися працювати на цій бойовій машині в Німеччині. Це була ретельна, інтенсивна і ґрунтовна підготовка, але й зараз ми удосконалюємо свої навички. Постійно тренуємося, напрацьовуємо алгоритми дій у різних ситуаціях», — зазначив командир Віталій.

Читайте також: Україна почала отримувати більше боєприпасів для Gepard від Німеччини — Bild

Він також зауважив, що наразі Cheetah «полюють» на російські ударні безпілотники та крилаті ракети у складі сил і засобів протиповітряної оборони Повітряного командування Захід.

У Повітряному командуванні нагадали, що 2 червня під час російської атаки по об'єктах критичної інфраструктури зенітні ракетні підрозділи, авіація та мобільні вогневі групи Повітряного командування Захід знищили 18 крилатих ракет Х-101/Х-555 та Калібр, а також шість ударних БПЛА типу Shahed-131/136.

Читайте також: Виявилось, це те, що треба. NV називає західну зброю, яку українці спочатку критикували, а потім оцінили — експертне опитування

2 червня Генштаб ЗСУ повідомляв, що за добу росіяни втратили:

  • 25 танків;
  • 33 бойові броньовані машини;
  • 49 артилерійських систем;
  • одну РСЗВ;
  • шість засобів ППО;
  • 82 БПЛА оперативно-тактичного рівня;
  • 38 крилатих ракет;
  • 86 одиниць автомобільної техніки та автоцистерн;
  • 14 одиниць спецтехніки.

У листопаді 2023 року повідомлялось, що США викупили в Йорданії для передачі Україні 60 установок Gepard, які їй продали Нідерланди у 2013 році.

Інфографіка: NV Редактор: Катерина Шпак Читати далі