У Польщі хочуть ввести тимчасову заборону на перебування в окремих районах у прикордонній смузі, прилеглій до Білорусі. Про це йдеться в проєкті постанови Міністерства внутрішніх справ та адміністрації Польщі, опублікованому в середу, 29 травня.

Постанова вводитиме заборону на перебування в прикордонній зоні на 90 днів.

Як зазначається в документі, причиною таких заходів є зростання міграційного тиску на польсько-білоруському кордоні.

Відео дня

У проєкті постанови йдеться, що мігранти дедалі частіше поводяться агресивно та нападають на польських прикордонників, кидаючи в них каміння, пляшки та тліючі гілки дерев. Окрім цього, у мігрантів знаходять ножі, заточені палиці, гілки із цвяхами, перцеві балончики та електрошокери.

У документі також зазначають, що деякі іноземці нападають на польських офіцерів і солдатів з ножами або іншим небезпечним знаряддям.

Читайте також: Міграційна криза на кордоні ЄС із Білоруссю: Україна екстрадувала координатора в Польщу

Як заявляє МВС, у нападах на польських солдатів, поліцейських та прикордонників приховано чи відкрито беруть активну участь державні служби Білорусі, що виконують завдання з охорони держкордону.

У відомстві повідомляють про численні напади представників білоруських служб. Зокрема, вони використовують лазер чи стробоскопічне світло для засліплення польських прикордонників, ідеться в документі.

Напади мігрантів на польських прикордонників — що відомо

28 травня повідомлялось, що польського військовослужбовця поранив мігрант, який намагався прорватися через шлагбаум на кордоні з Білоруссю. Тоді прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що їде на місце події.

Раніше польська прикордонна служба повідомила, що в районі прикордонної застави в селі Дубичі Церковні група з близько 50 мігрантів кидала у прикордонників гілки та каміння. Один з мігрантів поранив польського військовослужбовця.

Тоді ж трапився ще один інцидент Біля населеного пункту Біловежа. Мігранти вдарили прикордонника розбитою пляшкою.

Читайте також: Польща витратить майже 2,6 млрд доларів на укріплення кордону з РФ та Білоруссю

До цього повідомлялось, що в районі Дубичів Церковних мігранти при спробі перетину кордону напали на прикордонника з палицею, до якої був прикріплений ніж. Одному з прикордонників надавали допомогу лікарі.

29 травня Дональд Туск оголосив про перекидання «всіх наявних ресурсів» на захист кордону з Білоруссю.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі