Варшава не зупиняла переговори з Києвом з аграрних питань, заявив посол України в Польщі Василь Зварич. Переговори тривають на всіх рівнях.

В інтерв'ю Укрінформу він прокоментував заяву заступника міністра сільського господарства Польщі Міхала Колодзейчака в польських ЗМІ про нібито зупинку перемовин з Україною через справу ексміністра сільського господарства Миколи Сольського.

Відео дня

«Мова йде не про зупинку переговорів, адже розмови тривають і далі на всіх рівнях, зокрема на рівні посольства. З відомих нам об'єктивних причин просто виникла потреба перенести термін зустрічі міністрів сільського господарства України та Польщі на пізніше, коли з української сторони буде визначено офіційну особу Міністерства аграрної політики для участі в такій зустрічі», — сказав Зварич.

Посол також запевнив, що інтерес до продовження зустрічей на рівні профільних міністерств із залученням асоціацій фермерів двох країн «залишається високим», і такий діалог ефективний.

Читайте також: «Не налазить на голову» і «нещастя». Незвично нестриманий Рахманін — про міністрів, яких можуть або навіть треба звільнити, і за що

29 квітня 2024 року польські фермери розблокували всі пункти пропуску на кордоні з Україною, рух вантажівок через який було ускладнено з 20 лютого.

Вони вимагали відмовитися від безмитної торгівлі з Україною і повністю закрити українсько-польський кордон для вантажівок.

Справа проти Сольського — що відомо

23 квітня НАБУ повідомило, що чинного міністра викрили на заволодінні державною землею на 291 млн грн і спробі заволодіння землею ще на 190 млн грн. Джерела NV заявили, що йдеться про міністра агрополітики Миколу Сольського.

У НАБУ зазначили, що до складу «злочинної групи» на чолі з топ-посадовцем входили посадовці органів Держгеокадастру, а також так звані куратори, які контролювали діяльність цих органів.

За інформацією НАБУ, учасники схеми забезпечили знищення документів, на підставі яких два держпідприємства на Сумщині мали право постійного користування землею. Через їхню відсутність обласний Держгеокадастр склав акт про самовільне зайняття цих ділянок. Потім ділянки передали у власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їхнього права на безоплатну землю.

Коментуючи повідомлення НАБУ про вручення йому підозри, Сольський заявив, що справа стосується періоду, коли він був адвокатом, а не міністром чи головою комітету.

26 квітня Сольського відправили в СІЗО, проте за нього внесли заставу в розмірі 75 млн грн, і він вийшов на свободу.

9 травня Верховна Рада звільнила Миколу Сольського.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі