Половина громадян Німеччини вважають, що Україні необхідно дозволити використовувати західну зброю для атак на бази в Росії.

Про це свідчать результати соцопитування Forsa для RTL/Ntv.

Так, 49% німців вважають, що Україні слід дозволити використовувати західну зброю для ударів по території РФ.

При цьому 44% опитаних дотримуються протилежної думки.

Відео дня

Опитування показало відмінності між сходом і заходом Німеччини: тоді як 52% західних німців виступають за те, щоб дозволити Україні використовувати західну зброю для атак на бази в Росії, 62% східних німців виступають проти цього.

Відмінності ще більші серед прихильників політичних партій: прихильники Зелених і Вільної демократичної партії найчастіше виступають за (по 70%), тоді як прихильники Альтернативи для Німеччини (68%) і Альянсу Сари Вагенкнехт (75%) найчастіше виступають проти.

Читайте також:
Російське МЗС (Фото:Nikita Dezhurny/www.flickr.com) Погрожують «фатальними наслідками». У МЗС РФ прокоментували дозвіл Києву використовувати західну зброю для ударів по Росії

Дані для тренд-барометра RTL/ntv було зібрано інститутом дослідження ринку і громадської думки Forsa за дорученням RTL Deutschland у період з 31 травня по 3 червня серед 1001 респондента.

4 червня канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що не вважає, що можливість України завдавати ударів по військових цілях на території РФ німецькою зброєю призведе до ескалації.

31 травня міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус підтвердив, що країна дозволила Україні наносити удари німецькою зброєю по території Росії, але в районах, які близькі до кордону.

3 червня глава спецштабу допомоги Україні в Міноборони Німеччини генерал-майор Крістіан Фройдінг заявив, що Україна може збивати російські літаки в повітряному просторі РФ німецькими ЗРК Patriot.

Використання західної зброї на території РФ

17 травня представник Білого дому Джон Кірбі заявив, що США «не заохочують» Україну бити американською зброєю по території Росії. У Пентагоні зазначили, що іноземна зброя «має бути використана для того, щоб повернути українську суверенну територію» і що це має відбуватися «саме на українській території».

20 травня міністр оборони США Ллойд Остін і голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун ухильно відповіли на запитання про те, чи може Україна використовувати американську зброю для ударів по території країни-агресора на тлі російського наступу на Харківщині.

21 травня президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю NYT сказав, що звернувся до США з проханням дозволити Україні використовувати американські ракети та іншу зброю по військових цілях на території Росії.

29 травня агентство AFP, посилаючись на неназвані джерела, повідомляло, що Україна вже кілька разів застосовувала західну зброю для ударів по території Росії.

Читайте також: «Насамперед для української півночі». Аналітик розповів, що змінить дозвіл бити західною зброєю по території Росії

31 травня газета The New York Times із посиланням на неназваних чиновників у Білому домі повідомляла, що президент США Джо Байден під тиском своїх радників і ключових союзників, дозволив Україні завдавати обмежені удари по території Росії зброєю американського виробництва.

Цього ж дня державний секретар США Ентоні Блінкен підтвердив, що Білий дім дозволив Україні завдавати ударів по території Росії американською зброєю.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі