Поліція Чехії підтвердила, що до вибухів на складах боєприпасів у Врбетіце у 2014 році причетні російські спецслужби, а саме агенти ГРУ Олександр Мішкін і Анатолій Чепіга.

Про це повідомляє чеське видання 420on.cz із посиланням на висновки поліцейського розслідування.

Поліція офіційно завершила розслідування щодо вибухів на складах боєприпасів у Врбетіце. Воно підтвердило, що за вибухами на складах боєприпасів у Врбетіце, стояла Росія, а саме двоє російських агентів Олександр Петров і Руслан Боширов (справжні імена — Олександр Мішкін і Анатолій Чепіга).

Відео дня

Поліція не висуватиме обвинувачень винуватцям вибухів, оскільки, за даними слідства, агенти спецслужб перебувають під захистом Росії.

«Поліцейське відомство вважає доведеним, що вибухи двох складів у Врбетіце було здійснено співробітниками російської військової розвідки — Головного управління Генерального штабу Збройних сил Російської Федерації, відомого під абревіатурою ГРУ, мотивом яких було запобігання доставці зброї та боєприпасів до районів проведення операцій російської армії», — ідеться в пресрелізі Національного центру з боротьби з організованою злочинністю.

Що відомо про вибухи у Врбетіце та причетність до справи РФ

Розслідувачі Bellingcat писали, що вибухи у Врбетіце 2014 року були частиною операції ГРУ Росії, метою якої було підірвати можливості України із закупівлі зброї та боєприпасів, необхідних для оборони у війні на Донбасі.

Читайте також:
 ГРУ випадково розкрило дані 56 дітей своїх співробітників  (Фото: Фото: antikor.com.ua) "Будинок для літніх людей": Щоб засекретити дітей розвідників із гуртожитку, де жив Чепіга, ГРУ "зістарила" їх на 100 років

У поліції Чехії заявляли, що за вибухом стоять співробітники російської військової розвідки ГРУ, а саме підрозділу 29155.

За даними слідства, росіянин Микола Шапошников, який працював на складі, де стався вибух, незадовго до вибуху передавав інформацію про боєприпаси, що зберігалися в селі Врбетіце, генерал-майору Андрію Авер’янову — керівнику агентів російської військової розвідки ГРУ Анатолія Чепіги та Олександра Мішкіна, які, отримавши інформацію, під чужими іменами прибули до Чехії і, як вважає чеське слідство, підірвали склад.

Редактор: Єлизавета Кумбер Читати далі