Оксана Остапчук

Оксана Остапчук

Керівниця сектору з розвитку продажів OLX Нерухомість

Чому росте попит на подобову оренду квартир на Харківщині та яка ситуація в інших регіонах.

Наразі на ринку подобової оренди в Україні закінчилася фаза міжсезоння. Це видно за кількістю відгуків на оголошення про здачу нерухомості, кількість яких активно почала зростати ще з березня-квітня. Загалом це щорічна тенденція, коли з приходом тепла люди активніше починають виїжджати на вихідні за місто або в інші регіони.

Відео дня

Як змінювалась ситуація на ринку подобової оренди від початку війни?

Станом на березень 2022 кількість оголошень про подобову оренду по Україні становила понад 14 тисяч, відгуків — понад 2 мільйони. Тобто попит перевищував пропозицію у понад 14 тисяч разів. Найбільше пропозицій про подобову оренду квартир на той час було у Київській (2 144 оголошення), Одеській (1 517 оголошень) та Дніпропетровській областях (1 422 оголошення).

Читайте також:
Аналітичний центр українського маркетплейсу DІM.RIA підсумував весняний сезон 2024 року на ринку нерухомості (Фото:depositphotos / Kryzhov) Оренда чи купівля. Що відбувається на ринку житла на третьому році війні — де зараз найдешевші квартири

Відгуків від користувачів на пропозиції найбільше зафіксували у Львівській (327 тисяч відгуків на оголошення при кількості пропозицій трохи більше, як тисяча), Хмельницькій (222 тисячі відгуків на 315 пропозицій подобової оренди) та Закарпатській областях (210 тисяч відгуків на майже 300 оголошень).

Вже за рік, станом на березень 2023 року, ситуація на ринку подобової оренди в Україні була такою: пропозиція у порівнянні з 2022 роком зросла на 16% та становила 16,3 тисячі оголошень, кількість відгуків зменшилась майже вдвічі — до трохи більш як мільйона.

Лідирували за кількістю оголошень подобової оренди квартир Київська (2 818 оголошень), Львівська (1 543 оголошення) та Дніпропетровська області (1 416 оголошень).

Щодо попиту, то найвищий запит на подобове житло спостерігався у Львівській (327 714 відгуків на пропозиції), Київській (107 322 відгуки на оголошення) та Дніпропетровській області (87 097 відгуків на оголошення).

Як ситуація по Україні на ринку подобової оренди виглядає цьогоріч

Читати далі