У Мережі поширилось відео, на якому зафіксовані знущання окупантів над українськими військовополоненими, на них відреагував омбудсмен Дмитро Лубінець.

Лубінець опублікував відео, зазначивши, що події на ньому, за попередніми даними, відбулись на Харківському напрямку.

Відео 18+

На ньому можна побачити, що окупанти вимагають, щоб українські полонені співали гімн Радянського Союзу, а потім б’ють полонених та вимагають від українського військового, який впав, встати. Окупанти погрожують вбити полоненого та стріляють біля нього з автомата. Його очі в цей момент зав’язані.

Відео дня Читайте також:
Шон Піннер (Фото:Шон Піннер/X) Катували струмом, били та морили голодом. Колишній британський військовий виграв суд проти РФ через жорстоке поводження в полоні

«На відео зафіксовані побиття, приниження, погрози, імітація розстрілу. На жаль, таке поводження з українськими військовополоненими — не виняток з правил, а звична тактика для окупантів», — заявив омбудсмен.

Він наголосив, що такі дії є порушенням Женевських конвенцій, згідно з якими військовополонені мають право на гуманне ставлення.

«Цей випадок повинен бути зафіксований як черговий доказ порушення міжнародного гуманітарного права Російською Федерацією! Звернувся з офіційними листами до МКЧХ та ООН, аби вони задокументували факт знущання. Це стане черговим доповненням доказової бази для майбутнього трибуналу над злочинцями», — написав Лубінець.

Він констатував, що Росія не дотримується жодних правил ведення війни та абсолютно не соромиться демонструвати свої жорстокі й антилюдяні дії та закликав світ реагувати, аби притягнути Росію до відповідальності, щоб право сили не перемогло силу права.

9 квітня повідомлялося, щоОфіс генпрокурора має 27 кримінальних проваджень за фактами страти українських військовополонених. Йдеться про вбивство 54 захисників.

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі