Ухваливши поправку до закону про санкції, яка дозволяє використовувати заморожені російські активи, Естонія створила прецедент для Європи.

Про це заявив глава МЗС республіки Маргус Цахкна, повідомляє Інтерфакс-Україна. «Естонія вирішила, що ми повинні змінити закон (про санкції), щоб передбачити можливість використання російських заморожених активів. Як активів російського Центробанку, так і активів російських олігархів», — сказав міністр.

Відео дня Читайте також:
Прапор Євросоюзу (Фото:REUTERS/Ів Герман) Перша виплата надприбутків від заморожених активів РФ відбудеться в липні — Єврокомісія

Він повідомив, що в Естонії заморожено російські активи на суму майже 37 млн євро, походження яких пов’язане, зокрема, з транзитом добрив, який підпав під санкції. Однак, на його думку, важливий не розмір активів, а сам прецедент.

Водночас Цахкна визнав, що в разі відповідних кроків з боку Москви, Естонія з правового погляду не зможе захистити активи своїх громадян на території Росії. Він сказав, що громадяни Естонії мають самостійно ухвалити рішення, що робити зі своїм майном.

Раніше повідомлялося, що 24 січня 2024 року Комітет з міжнародних відносин Сенату США схвалив законопроєкт, який допоможе конфіскувати російські активи і передавати їх Україні для того, щоб відновлювати інфраструктуру.

До цього держсекретар США Ентоні Блінкен заявляв, що його країна спільно з ЄС розглядає правові повноваження, щоб спрямувати 300 мільярдів доларів російських активів на відновлення та інші потреби України.

Президент України Володимир Зеленський заявляв, що контури рішень, необхідних для передачі Україні заморожених російських активів, уже готуються.

20 квітня законопроєкт № 8038 про передачу Україні заморожених активів Росії набрав необхідну кількість голосів для ухвалення Палатою представників США. Україна в рамках цієї процедури може отримати майже вісім мільярдів доларів. Тепер законопроект має схвалити Сенат США.

8 травня посли країн Євросоюзу загалом погодили передачу на підтримку України доходів від заморожених російських активів.

15 травня парламент Естонії ухвалив поправки до закону про санкції, що дозволяють використовувати заморожені російські активи для підтримки України. Естонія стала першою у світі державою, яка ухвалила подібний правовий акт.

Редактор: Олена Коваленко Читати далі