Поїли — походили. Як українцям стати здоровішими

Оксана Скиталінська Лікар-дієтолог, засновник Академії Довголіття Dr. Skytalinska

Ходьба після їди — це безкоштовні ліки від багатьох хвороб

На програми та проекти оздоровлення українців щороку витрачаються чималі кошти, як з українського бюджету, так і від міжнародних донорів. Проте ми не стаємо здоровішими. Ба більше, зростає кількість людей із зайвою вагою та ожирінням, що створює надзвичайно серйозні проблеми із здоров’ям — цукровий діабет, серцево-судинні, онкологічні та інші захворювання.

Відео дня

Війна та стрес посилюють ці проблеми. Є багато різних способів покращити здоров’я. Але один із них — дуже простий і дуже ефективний — це ходьба після їди.

Я хочу, щоб вся Україна встала і пішла. І таким чином наближалася, крок за кроком, до свого здоров’я та довголіття.

<…>

А тепер — наукові обґрунтування «поїли-походили».

Рух після їди значно покращує наше психічне і фізичне здоров’я.

1. Допомагає підтримувати нормальний рівень цукру в крові. Якщо ми почнемо сидіти відразу після їди, глюкоза з їжі відкладеться в печінці та м’язах у вигляді глікогену, а надлишок — перетвориться в жир. Але коли ми рухаємося, ми активуємо наші м’язи, які використовують цю глюкозу для отримання енергії, що зменшує стрибок цукру в крові після їди.

Це корисно для всіх людей

2. Ходьба одразу після їди, починаючи з 2−5 хвилин, сприятливо впливає на гіперглікемію після їди (підвищений рівень глюкози в крові). Навіть якщо ми встанемо, а не сидітимемо чи лежатимемо після їди, активуються наші м’язи й не буде різких коливань цукру в крові. Це корисно для всіх людей, оскільки підйоми та падіння глюкози не лише впливають на рівень енергії (роблять нас сонливими після їди), а й можуть збільшити ризик діабету 2 типу, якщо високий рівень цукру в крові є частим.

Ця порада стосується також і людей із діабетом 2 типу: якщо рівень цукру в крові людини досить тривалий, він може призвести до пошкодження нирок, очей або нервів.

3. Сприяє здоровому травленню. Нерідко після їди є відчуття здуття або надмірної ситості, особливо якщо ми їмо або п'ємо швидко. 10−15 хвилин прогулянки допомагають уникнути цього.

4. Покращує кровообіг. Гуляючи після їди, а не працюючи, або дрімаючи, або сидячи, ми даємо змогу нашим м’язам і мозку отримувати більше крові та почуватися бадьорішими.

Читайте також: Марк Хамер Марк Хамер Якщо немає часу на спорт. Як більше рухатися та жити довше

5. Активує утворення стовбурових клітин, які допомагають у загоєнні та регенерації органів, які потребують відновлення (хронічні запалення).

6. Покращує настрій. У 2022 році відомий науковий журнал JAMA Psychiatry опублікував результати дослідження: люди, які рухалися 21/2 години в тиждень, мали краще психічне здоров’я, включаючи на 25% менший ризик депресії порівняно з тими, хто вів пасивний спосіб життя. Фізична активність підвищує рівень гормонів гарного самопочуття, включаючи ендорфіни та дофамін. Ходьба також допомагає зробити наш мозок більш чутливим до нейромедіатора серотоніну. З нормальним рівнем серотоніну ми спокійніші, щасливіші та бадьоріші, і нам легше зосередитися.

Коли слід гуляти після їди? Чи має значення темп?

Ходьба відразу після їди ідеальна, оскільки це допомагає «спалити» глюкозу в крові та уникнути її високих стрибків, які тягнуть за собою стрибки інсуліну та метаболічний стрес.

Якщо відразу після їди, то йти потрібно у нормальному темпі, не надто інтенсивному. Інтенсивніший темп можна через 30 хвилин після їди, щоб дати організму більше часу на травлення.

Якщо вам потрібен чіткий орієнтир, тоді це 30 хвилин після найбільшого прийому їжі за день. Або розподіліть ці пів години на два чи більше прийоми їжі (наприклад, гуляти 15 хвилин після обіду та вечері або 10 хвилин після кожного з трьох прийомів їжі).

Ходьба після їди — це безкоштовні ліки від багатьох хвороб.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Більше блогів тут

Читати далі