Для України кращими є проєкти нової генерації, які додадуть гігавати в енергосистему якомога раніше.

Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко під час виступу на Міжнародній конференції з відновлення України в Берліні, повідомляє Укрінформ.

«Якщо ви мене спитаєте, що краще: довгострокові проєкти, які додадуть 9−10 ГВт за 10 років, чи проєкти, які зараз додадуть 1 ГВт, — то я скажу: що раніше — то краще. Для нас це питання життя і смерті», — сказав Галущенко.

Відео дня Читайте також:
Україну врятує газова генерація електроенергії, проте її досі критично не вистачає (Фото:sarangib/pixabay) «Страшенно недостатньо». Названо єдиний спосіб врятувати українську енергетику, але його розвиток у сотні разів відстає від необхідного

Він також зауважив, що Україна потребує допомоги обладнанням, щоб перемогти у битві за енергетику. Галущенко подякував партнерам за внески до Фонду підтримки енергетики, зазначивши, що їх все одно бракує для відновлення.

«Ми повинні децентралізувати енергопостачання, тому що постійно відбуваються атаки. Навіть ті потужності, які ми запускаємо, (росіяни — ред.) знову атакують», — підкреслив міністр.

Окремо Галущенко наголосив на потребі військової підтримки України, щоб забезпечити захист енергетичної інфраструктури.

Раніше повідомлялося, що 11 червня під час виступу на церемонії відкриття конференції з відновлення в Берліні президент України Володимир Зеленський заявив про те, що Україна за допомогою партнерів має намір побудувати у 2024 році до 1 ГВт газової маневреної генерації та ще 4 ГВт у найближчі роки.

Крім того, Зеленський заявив, що внаслідок ударів російських ракет і дронів уже знищено 9 ГВт нашої потужності. При тому, що пік споживання енергії в Україні минулої зими був 18 ГВт.

Ексрадниця міністра енергетики, надзвичайна і повноважна посол Лана Зеркаль вважає, що заяву президента України Володимира Зеленського про те, що до кінця 2024 року Україна побудує до одного гігавата газової маневреної генерації неможливо реалізувати.

Співзасновник групи компаній NOVA (Нова пошта) Володимир Поперешнюк вважає, що за рік побудувати генерацію на гігаватах електроенергії абсолютно реально, проте потреба в інвестиціях у гігавати становить 500 млн доларів.

Голова правління НЕК Укренерго Володимир Кудрицький під час виступу на Міжнародній конференції з відновлення України в Берліні заявив, що енергосистема України потребує 5−6 ГВт генерації різного типу. За словами Кудрицького, після кожної атаки енергосистема України втрачає 1−2 одиниці генерації.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль раніше заявляв, що через знищення Росією української генерації відключення світла можуть сягати 12 годин.

За оцінками Київської школи економіки, прямі збитки енергетичного сектору України станом на травень 2024 року становлять понад $16,1 млрд.

Редактор: Олена Коваленко Читати далі