Партнерам України слід перестати боятися ескалації у війні проти Росії, і вони мають проявити сильнішу політичну волю у питанні підтримки українців. Таку думку висловив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю агенції Reuters, опублікованому у понеділок, 20 травня.

Зеленський сказав, пише Reuters, що хотів би, аби партнери України брали більш безпосередню участь у війні, але вони остерігаються протистояння з Росією.

«Це питання волі. Але всі говорять слово, яке звучить однаково на всіх мовах: всі бояться ескалації. Всі звикли до того, що українці гинуть — для людей це не ескалація», — сказав Зеленський.

Відео дня

У цьому ж інтерв'ю український президент розкритикував партнерів за довге ухвалення рішень щодо військової допомоги, зокрема — за брак оперативності в постачанні ППО для України.

Ініціатива Німеччини щодо посилення ППО в Україні

13 квітня в Міноборони Німеччини заявили, що країна негайно передасть Україні додатковий Patriot для відбиття російських авіаударів.

17 квітня уряд Німеччини запустив нову ініціативу щодо передачі Україні систем протиповітряної оборони.

18 квітня Німеччина закликала Європейський Союз і країни НАТО посилити протиповітряну оборону України. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус і міністр закордонних справ Анналена Бербок звернулися до третіх країн, окрім ЄС і НАТО, з проханням розглянути ініціативу на зустрічі міністрів закордонних справ країн G7, що відбувалася цього тижня в Італії.

Читайте також: «Повітряна динаміка трохи інша». Очікуємо, що Україна використовуватиме зброю США на своїй території — Остін Читайте також:
Олаф Шольц (Фото:REUTERS / Liesa Johannssen) «Абсолютно ганебно». Шольц невдало пожартував у відповідь на питання про надання Україні ракет Taurus, його різко розкритикували — відео

За підсумками зустрічі міністри пообіцяли допомогти Україні посилити її оборону.

Того ж дня канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що Німеччині вдалося знайти у партнерів по НАТО ще шість систем Patriot для України.

20 травня західні країни-партнери погодилися підтримати ініціативу Німеччини щодо посилення української ППО на онлайн-зустрічі Контактної групи з питань оборони України у форматі Рамштайн.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі