Чому одні експерти заявляють, що росіяни втратили здатність проводити широкомасштабні наступальні операції на оперативному рівні, а від інших лунає дедалі більше загрозливих повідомлень про те, що, можливо, РФ активізується ще й в напрямку Харкова чи Сум, в ефірі Radio NV пояснив генерал-лейтенант Ігор Романенко, колишній заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України

Ігор Романенко

колишній заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України, генерал-лейтенант

Треба розуміти те, що відрізняється ситуація, яка складається зараз на фронті, і перспективи, про які говорять аналітики, але, наприклад, і представники ГУР — про те, що у росіян вже (найімовірніше, вони вже виявили) є операції щодо бойових дій у напрямку Харкова, Сум.

Відео дня

На фронті ворог наступає на багатьох напрямках. І тут [використовується тактика] тисячі порізів. Але ці наступальні дії [проводяться] на тактичну глибину, тобто просування на невелику відстань. Але оскільки їх багато, то свій вплив теж є на оперативному рівні по всьому фронту, це точно.

Читайте також: Росіяни окупували два села поблизу Покровська на Донеччині — DeepState

Але немає поки у них сил для [більшого]. Вони їх зосереджують насамперед на досягнення завдань щодо захоплення Донецької, Луганської областей в межах адміністративних [кордонів], але й на інших напрямках, [дивлячись на те], де і як буде виходити у них.

Щодо перспективних етапів наступу. Про новий етап говорив президент [Володимир Зеленський]. Це кінець травня, ймовірніше, початок червня. Для цього потрібні ресурси, резерви живої сили. Вони призивають строкову службу (150 тисяч [людей]); десь всередині готують 100−120-тисячне, відповідно різних даних, угруповання, що з'єднує до восьми дивізій. І продовжують будь-якими шляхами, способами таємно мобілізувати — і договорами, і контрактами, — і будь-як набирати людей.

Читайте також: Київ зможе утримувати позиції впродовж 2024 року і планує новий контрнаступ у 2025 — Салліван

Про кількість [солдатів], яка в них гине, з воєнної точки зору, мабуть, недоцільно говорити, тому що це ресурс. Інша справа, як вони до людей ставляться. Але якщо оцінювати як воєнний ресурс, то вони намагаються робити все таким чином, щоб ресурсу було якомога більше, щоб здійснити ці наступальні дії.

Читайте також:
В ОЧІКУВАННІ: У Силах оборони розповіли про два можливі сценарії розвитку подій на Харківщині та Сумщині (на фото — Харків) (Фото:REUTERSAlkis Konstantinidis) Чи буде штурм Харкова? Як джерела NV у Генштабі, ГУР та Харківський ОВА оцінюють загрозу з півночі для другого найбільшого міста країни

Тому треба чітко уявляти ситуацію на фронті тактичного значення. Але в багатьох місцях ця кількість [військових] може перерости в якість. І нам дуже важливо не допустити цього на оперативному рівні, не кажучи вже про стратегічний.

А з іншого боку, вони готуються до другого етапу. І тут питання в стратегічному критерії: скільки є часу? Чи Україна буде готова і сформує свої можливості щодо системи оборони, яка не допустить реалізації цього другого етапу? Чи ворогу вдасться підготуватися, сформувати угруповання і він буде здійснювати цей другий етап?

https://www.youtube.com/watch?v=uksHYBe4Zgk Редактор: Юлія Козіна Читати далі