Автор: Роман Фещенко

NV розпитав співвітчизників, що вони думають про звільнення з посади віцепрем'єр-міністра з відновлення України — міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова та ідеї створити на основі відомства нової держустанови.

Євгенія Кравчук, народна депутатка, заступниця голови фракції партії Слуга народу:

Сьогоднішнє рішення [щодо звільнення Олександра Кубракова] не варто розглядати як один крок, що це відставка як звільнення. Це не так, бо мова йде про реорганізацію роботи міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури і його розподіл на дві частини — перша за функціоналом відповідатиме за питання інфраструктури, відновлення тощо, а друга — займатиметься питаннями регіонального розвитку, тобто всім, що пов’язано з громадами й децентралізацією.

Відео дня Читайте також:
Олександр Кубраков (Фото:Олександр Кубраков/Facebook) «Рішення не обговорювали»: Кубраков відреагував на проєкт про його звільнення

Річ у тім, що від депутатів профільного комітету чітко прозвучало, що критично важлива наявність окремих міністерств. Водночас і від наших західних партнерів, особливо тих країн, що опікувалися реформою децентралізації, ми чуємо, що, на жаль, ці процеси загальмувалися на рівні виконавчої влади — як на рівні політики, так і нормального спілкування з громадами. Так, у нас є Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України і він насправді частково виконував функції міністерства [регіонального розвитку], бо, на жаль, міністерство [Кубракова] з цим не достатньо працювало.

Тому сьогоднішнє рішення про звільнення означає, що можна роз'єднати міністерство [на два відомства]. Після чого Кабінет міністрів ухвалить відповідне рішення, на певний час мають бути призначені виконувачі обов’язків і на найближчому засіданні можна буде вже й призначати міністрів.

І безумовно, Кубраков, якого ми всі знаємо і дякуємо за роботу особливо в процесах відновлення інфраструктури, очевидно є основним кандидатом. Принаймні про когось іншого мова поки що не йшла, і я інших прізвищ не чула. Тому я особисто як народний депутат готова підтримати його призначення на відповідне міністерство.

Ярослав Железняк, народний депутат від партії Голос:

Читайте також:
Олександр Кубраков, колишній віцепрем'єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури (Фото:Олександр Кубраков via Facebook) «Претендував на посаду прем'єра». Чому звільнили Кубракова — аналітик про злети та падіння колишнього віцепрем'єра

У першу чергу, хочу сказати про звільнення [з посади міністра аграрної політики та продовольства] Миколи Сольського, оскільки це логічна дія, достойна, до речі, міністра. Із тієї точки зору, що оскільки [йому, його заступнику та іншим фігурантам] оголошена підозра [у заволодінні державною землею] і поки йде розслідування, Сольський зняв із себе повноваження міністра. І це правильно. Зауважень немає, зробив гарний звіт, пішов достойно.

Що стосується звільнення з посади Олександра Кубракова, то, думаю, тут гра більш тонка. І гадаю, що його звільнили остаточно, а розділення міністерства [розвитку громад, територій та інфраструктури на два відомства — Мінінфраструктури та Мінрегіону] — це лише привід.

Тому, думаю, що Кубраков уже не буде представлений у владі. Принаймні те, що я чую зараз від залу [парламенту], то призначати його [на якісь урядові посади] поки не будуть.

Сергій Фурса, заступник директора з питань торгівлі цінними паперами Dragon Capital, ведучий Radio NV:

На жаль, у відставку сьогодні був відправлений один із найкращих міністрів. І причиною для цього очевидно стали політичні інтриги, а не ефективність роботи. Що, звісно, є негативним фактором, особливо враховуючи, що міністерство важливе у співпраці з нашими західними партнерами.

Сергій Гайдай, політтехнолог, директор зі стратегічного планування агентства Гайдай.Ком:

Перше і головне: обговорювати закономірності кадрової політики нашої влади — це приблизно те саме, як колись, здається, Вінстон Черчилль [прем'єр-міністр Великобританії у 1940—1945 та 1951—1955 роках] казав про кадрову політику кабінету [кремлівського диктатора] Йосипа Сталіна: нагадує боротьбу бульдогів під килимом — розібратися неможливо і лишається тільки чекати, чий труп викинуть.

Читайте також:
Олександр Кубраков, колишній віцепрем'єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури (Фото:Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України / Facebook) «Наслідки будуть не найкращі». Чому вибрали невдалий момент для відставки Кубракова — пояснює радник уже колишнього віцепрем'єра

Ну ось викинули «труп» Кубракова. Можна лише здогадуватись, чому і як, але загальна схема мені бачиться так. Річ у тім, що зараз у нас, на мою думку, немає ледь не п’ять міністрів. І тут є подвійні речі.

Насамперед це наочне підтвердження того, що колись сказав наш президент, що країною керує він і п’ять менеджерів, і більше ніхто не потрібен. І це [звільнення Кубракова] все пояснює. Тому не варто всерйоз перейматися тим, що черговий міністр втратив свою посаду.

Але тут ми виходимо в іншу тему. Річ у тім, що у світовій практиці держуправління є таке поняття як кількість чиновників та силовиків на тисячу населення. У нас до повномасштабної війни ці цифри були в рази перевищені.

Більше того, під час повномасштабної війни, є різні відомості і я не можу гарантувати їхню точність, але кількість людей у держуправлінні збільшується. Причина цілком зрозуміла — вони отримують бронь [від мобілізації].

Сьогодні я розмірковував на жорсткішу тему, ніж ця, — про ухилянтів. І вважаю, що ухилянтів слід шукати не серед звичайного цивільного населення — у нас основні ухилянти перебувають у держапараті.

Читайте також:
В уряді можливі кадрові зміни (Фото:Кабмін/Facebook) «Період важких рішень». Про перезавантаження уряду говорять давно. У якому випадку зміна прізвищ не допоможе — Леонов

Але як це пов’язано зі звільненням Кубракова? Це пов’язано не безпосередньо з ним, а з тим, що в країні за відсутності міністрів і міністерств, що практично не працюють, нічого не змінюється. Тому вони сміливо можуть бути скорочені.

Але звільнення Кубракова не тільки не призвело до скорочення штату, а уряд збирається створити ще нові міністерства, розділивши мінрозвитку громад, територій та інфраструктури. Тому набагато шкідливіше не звільнення Кубракова, а те, що ще одне міністерство під це створюють.

Втім, це ілюстрація того, що ситуація зміниться лише тоді, коли у тому ж Офісі президента зрозуміють необхідність тотального скорочення держапарату.

Читати далі