Через лазівку в західних санкціях Туреччина змінює маркування російської нафти, видаючи її за свою, і відправляє в Євросоюз, завдяки чому РФ заробила €3 мільярди.

Про це йдеться в матеріалі Politico. Згідно із дослідженням видання та аналітичних центрів, російська нафта надходить у великих обсягах до ЄС через Туреччину, причому легально.

Відео дня Читайте також:
Експорт нафтопродуктів із Росії до Сінгапуру в травні досягне найвищого рівня цього року (Фото:REUTERS/Stringer) Попри санкції. Росія вийшла на рекорд з експорту нафтопродуктів — хто купує

«Ця схема можлива завдяки лазівці у санкціях, яка дозволяє ввозити в ЄС „змішане“ паливо, якщо воно маркується як неросійське. За 12 місяців після того, як Євросоюз у лютому 2023 року запровадив заборону на російську нафту та нафропродукти, це принесло Москві до €3 мільярдів лише через схему з використанням трьох турецьких портів — Джейхан, Мармара-Ереглісі та Мерсін», — йдеться в матеріалі.

Як пише автор, «коли на купівлю енергоносіїв було накладено заборону в ЄС, приблизно в той самий час Туреччина почала поступово нарощувати імпорт палива із Росії, одночасно збільшуючи експорт до країн Євросоюзу». За останній рік ці цифри майже зрівнялися. У період з лютого 2023-го по лютий 2024 року Туреччина збільшила закупівлі палива у Росії на 105% порівняно з попередніми 12 місяцями. За цей самий період турецький експорт до ЄС підскочив на 107%.

В матеріалі зазначається, що «географічне розташування кількох турецьких портів у поєднанні з даними про імпорт-експорт переконливо свідчить, що значні обсяги російського палива були просто перепаковані й переправлені далі».

«Наприклад, південно-східний порт Джейхан має обмежене автомобільне й залізничне сполучення із нафтопереробними заводами, що не дає йому можливості отримувати великі партії палива, окрім як через море.У період із лютого 2023 по 2024 рік порт прийняв близько 22 мільйонів барелів палива, 92% з яких надійшли з Росії — утричі більше, ніж роком раніше. За той самий період 85% експорту палива з порту було поставлено до ЄС», — йдеться в матеріалі.

«Таке саме спостерігається і в західному порту Мармара-Ереглісі та південному — Мерсін. Обидва демонструють схожі щорічні стрибки російського імпорту — відповідно удвоє і втроє, що збіглося зі збільшенням експорту до ЄС», — пише автор.

Згідно з правилами Євросоюзу, вантажі, що містять російське паливо, змішане із продуктами з інших країн, «можуть підлягати санкціям залежно від частки російського компонента».

«Але на практиці, за словами експертів, перевіряється лише документ, так званий „сертифікат походження“, у якому зазначено, звідки походить вантаж. Імпорт палива з російськими документами є незаконним, але Туреччина просто переоформляє старі сертифікати на нові, турецькі», — йдеться в матеріалі.

Раніше повідомлялося, що наприкінці 2022 року видобуток нафти в Росії відновився приблизно до 10,9 млн барелів після падіння до 10,5 барелів у квітні.

Водночас повідомлялося, що російська нафтова промисловість не може зберігати нафту у великих обсягах; компанії не можуть продавати те, що вони виробляють, через західні обмеження.

У 2022 році російські компанії пробурили максимальну кількість свердловин на своїх нафтових родовищах за більш ніж десять років.

У лютому 2023 року в РФ заявили про плани скоротити видобуток нафти на 500 000 барелів на добу через санкції проти російської нафти.

У 2023 році Росія другий рік поспіль домоглася рекордних темпів видобутку нафти, що західні ЗМІ назвали свідченням стійкості агресора до західних санкцій.

Редактор: Олена Коваленко Читати далі