Світлана Ройз Дитячий сімейний психолог

Можливість грати для дитини — це можливість відновлюватись

12 ігор для дітей різного віку. Дорослим зараз може бути складно грати з дітьми. Особливо після трагічних новин. Бо грати з дитиною — це наче перемикатися в інший регістр емоцій. Це одночасно виснажливо та може відчуватися як недоречність при дійсно важких переживаннях.

Відео дня

Чим більший рівень втоми, тим складніше емоційно долучатися та витримувати контакт. І у нас могло не бути свого ігрового досвіду в нашому дитинстві, і ми просто можемо не знати ігор. Чим сильніший рівень стресу, тим більше ми можемо уникати ігор з дитиною.

Вчора був міжнародний день гри. Можливість грати для дітей — особливо в воєнний час — це можливість відновлюватись. По іграх дітей ми бачимо, що відбувається в їх «внутрішній реальності». А повернення до вільної гри — з відкритим сюжетом — ознака відновлення дитини. Гра — один з основних видів діяльності дитини до 7 років. І простор розвитку та безпеки, здобуття різних навичок, пізнання в будь-якому віці. Уявіть, чим більше ігровий період у дитинчат тварин, тим вищий у них рівень інтелекту. Гра сприяє розвитку.

Чим сильніший рівень стресу, тим більше ми можемо уникати ігор з дитиною

Колись я була здивована, що право дитини на гру закріплено в статті 31 Конвенції ООН про права дитини. Це зроблено, щоб запобігти комерціалізації та інтелектуалізації дитинства. Так хотілось би, щоб право дитини на мирне безпечне життя було не просто словами.

Ми з UNICEF Ukraine зібрали різні ігри — ранкові, щоб допомогти дитині прокинутись, повернути відчуття тіла та вгамувати тривогу; ігри на вулиці; ігри для відреагування агресії та напруги; гра під час їжі; ігри в темряві; ігри для вітання та прощання.

Всі ці ігри універсальні, для дітей різного віку.

Можливо, ви зможете щось знайти для своєї скарбнички.

Радість та близькість — те, що може бути протидією травматичному досвіду. Ми готували цю добірку з турботою про дітей та дорослих.

Улюблені ігри для малечі

Ранкова гра-привітання Доброго ранку, щастя

Коли дитина тільки прокидається, торкайтеся (якщо їй приємно) м’якими доторками різних частин її тіла і промовляйте: «Доброго ранку, стопи та пальчики на ніжках. Доброго ранку, коліна. Доброго ранку, стегна, животик, серце (торкаємося грудної клітини). Доброго ранку, плечі, шия, вушка, голівка».

Так ми повертаємо відчуття кордонів тіла, допомагаємо зняти тривогу та даємо відчуття близькості.

Гра під час їжі Мудрі вітаміни

Під час приймання їжі дивимось на інгредієнти страви. Перша літера назви продукту означає якість, яка починається на ту саму літеру. Наприклад, сир — сила, картопля — краса, морква — мудрість, щавель — щастя, яйце — ясність… Так ми залучаємо дитину до гри, звертаємо увагу на якості людини та розширюємо словниковий запас.

Гра для заспокоєння Милий котик

Попросіть дитину уявити, що в неї на руці є маленьке кошеня. Запропонуйте другою рукою погладити цю уявну тваринку. Але пам’ятайте, що вона дуже маленька та тендітна, і наші доторки мають бути розслаблені та ніжні.

Таке піклування про маленьку тваринку дозволить дитині розслабитись та заспокоїтись. І після можна запропонувати погладити себе по голові, по плечам так, як вона щойно гладила тваринку.

Ігри в темряві:

На щастя, на жаль

Хтось вигадує ситуацію, а гравці по черзі пропонують продовження, починаючи зі слів «на жаль», а наступний гравець — «на щастя». Так ми можемо допомогти дитині зменшити тривогу, показати різні сценарії та реакції на події.

Гра в тіньовий театр руками — створюйте руками різні фігурки.

Ігри для відреагування агресії:

Борці сумо

Засуньте подушки під одяг собі та дитині та штовхайтеся, подушка пом’якшуватиме удар. Також дорослі можуть стати на коліна, щоб різниця в зрості була менш відчутною.

Злий бобер

Уявіть себе твариною. А потім покажіть, як вона може злитися. Обов’язково потрібно показати зуби, погарчати. А потім перетворіться на добру тваринку.

Гра перед сном

Уявіть, що мамина рука — це чарівна паличка. І коли вона торкається тіла дитини, ця частинка розслабляється і наповнюється спокоєм і здоров’ям. Ми торкаємося повільно і м’яко ніжок, кладемо руки на стопи й затримуємося там, кладемо руки під спинку, під таз, під потилицю (ті частини, що торкаються ліжка), потім плечі, тильні частини долонь, чоло. Просимо дитину, щоб вона уявляла, як з руки, наче з чарівної палички, йдуть чари спокою та засинання.

Гра при прощанні Чарівний поцілунок

Скажіть дитині: «Я тебе цілую квадратним поцілунком, а ти мене?». А потім обіймайте одне одного та цілуйте різними обіймами та поцілунками, як-от помаранчевими, полуничними, веселковими, квадратними тощо.

Гра Обійманці

Обійми мене, сильніше, ніж я.

Ігри на вулиці:

Живе, зростає, літає

Запропонуйте дитині перелічити усе, що вона бачить навколо себе (дерева, рослини, комахи, птахи), та відтворити їхні рухи. Якщо об'єкт живий — треба рухатися, з неживої природи чи предмет — завмерти; якщо об'єкт росте — підняти руки, якщо літає — «змахувати крилами».

Зробіть браслети із квітів (найпростіший спосіб наклеїти — на скотч квіти та листочки та закріпити навколо ручки дитини).

Текст опубліковано з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Більше блогів тут

Читати далі