Російський диктатор Володимир Путін дозволив Америкен Експрес Банку провести заходи з добровільної ліквідації в порядку, передбаченому законодавством РФ.

Як повідомляє Інтерфакс-Україна, ТОВ Амерікен Експрес Банк має базову ліцензію на здійснення банківських операцій із коштами в рублях та іноземній валюті (без права залучення у вклади грошових коштів фізичних осіб і здійснення інкасації грошових коштів, векселів, платіжних і розрахункових документів і касового обслуговування фізичних та юридичних осіб). Також він не має права на здійснення банківських операцій з дорогоцінними металами.

Відео дня Читайте також:
Мінфін США дозволив операції з російськими банками (Фото:REUTERS / Tatyana Makeyeva) Отакої. Мінфін США дозволив розрахунки з російськими банками

Америкен Експрес Банк був оператором платіжної системи American Express.

American Express заявила про припинення роботи в Росії на початку березня 2022 року після повномасштабного російського вторгнення в Україну. Наприкінці березня того самого року ЦБ РФ вилучив платіжну систему з відповідного реєстру (до нього її було внесено в липні 2013 року).

Америкен Експрес Банк належить американській American Express Company. Він був зареєстрований у грудні 2005 року, ліцензію ЦБ РФ він отримав на початку 2006 року.

Довгі роки ексклюзивним партером з випуску карток American Express був банк Русский стандарт.

Раніше повідомлялося про те, що 7 березня 2022 року міжнародна платіжна компанія American Express заявила про те, що припиняє роботу в Росії та Білорусі.

Крім того, корпорація припинила роботу з російськими банками, які потрапили під санкції.

Також повідомлялося, що міжнародні платіжні системи Visa і Mastercard оголосили, що припинять транзакції в Росії.

Окремо повідомлялося, що російським користувачам Visa і Mastercard стануть недоступні сервіси Google і Apple Pay.

США почали запроваджувати санкції проти російських фінансових інститутів із 2022 року, одразу після вторгнення РФ в Україну.

12 грудня 2023 року США запровадили санкції проти більш ніж 250 фізичних і юридичних осіб, які причетні до ухилення від російських санкцій і постачання в Росію озброєння і технологій.

До переліку потрапили особи, причетні до продажу військової техніки та боєприпасів із КНДР до Росії. Також США розширили заходи проти суб'єктів третіх країн, які матеріально підтримують Росію, і обмежили використання Росією міжнародної фінансової системи.

22 грудня 2023 року президент США Джо Байден підписав указ, який дозволяє вводити санкції проти фінансових структур за допомогу російському військово-промисловому комплексу.

Санкції позбавили центральний банк Росії доступу приблизно до половини його міжнародних резервів. Російські банки 2022 року звернулися до китайської UnionPay після того, як Visa Inc. і Mastercard Inc. призупинили свою діяльність.

Чотири найбільші державні банки країни вже дотримувалися попередніх санкцій США проти Ірану та Північної Кореї, щоб уникнути втрати доступу до клірингової системи в доларах США.

16 січня 2024 року стало відомо про те, що держбанки Китаю перевіряють зв’язки своїх клієнтів із Росією.

Редактор: Олена Коваленко Читати далі