Президент Франції Еммануель Макрон на наступному тижні офіційно презентує план можливого розгортання французьких військових інструкторів в Україні. Про це він сказав під час візиту до Німеччини, пише агентство DPA у вівторок, 28 травня.

План може бути представлений під час візиту президента України Володимира Зеленського в Нормандію з нагоди висадки союзників у Другій світовій війні, сказав він.

Відео дня

«Ми будемо говорити дуже точно в той час, щоб оголосити, що ми збираємося робити», — сказав Макрон, згадуючи «нескоординовану і невдалу комунікацію» з цього питання раніше.

Заява Сирського про готовність Франції відправити війська в Україну

Читайте також:
Французькі військовослужбовці (Фото:REUTERS/Christian Hartmann) У Міноборони Франції заявили, що відправлення інструкторів в Україну ще опрацьовується

27 травня головнокомандувач ЗСУ Сирський після розмови з міністром Збройних сил Франції Себастьєном Лекорню повідомив, що Франція готова направити в Україну інструкторів для підготовки українських військовослужбовців. Сирський також висловив сподівання, що до проєкту долучаться інші країни.

У Міноборони України пізніше уточнили, що дискусії щодо цього продовжуються, а Україна наразі просто готує документи, «щоб не витрачати час на погодження бюрократичних моментів», коли рішення ухвалять.

Міністерство оборони Франції агентству Reuters заявило, що відправка інструкторів до України обговорюється з лютого 2024 року, але наразі рішення ще не прийнято.

Макрон ще 26 лютого заявив, що в майбутньому не можна відкидати відправлення в Україну західних військових. Більшість західних союзників публічно відкинули цю ідею. Пізніше у французькому уряді пояснили, що французькі війська можуть брати участь у війні на боці України для захисту певних кордонів, брати участь у навчаннях або наземній протиповітряній обороні. Він виключив участь солдатів Франції в боях «безпосередньо на лінії фронту».

Редактор: Юлія Рябовіл Читати далі