Електронна петиція про доручення прем'єр-міністру та МЗС України провести невідкладні переговори зі США для скасування обмежень на надання допомоги для 12-ї бригади спеціального призначення Азов набрала необхідні 25 тисяч підписів.

Петиція № 22/225678-еп опублікована на сайті офіційного представництва президента України. Тепер її має розглянути президент.

У зверненні зазначається, що закон США про консолідовані асигнування містить положення, яке блокує можливість використання американських коштів на забезпечення батальйону Азов зброєю, навчаннями та іншою допомогою.

Відео дня

Командир 12-ї бригади спеціального призначення Азов НГУ, полковник Денис Прокопенко (Редіс) вже закликав США зняти заборону на військову допомогу Азову. Це обмеження запровадили кілька років тому і досі не скасовують.

Читайте також:
Серебрянський ліс (Фото:Сергій Окунєв / NV) «На вас наводиться російська арта». Один день бійців Азову на позиціях у найнебезпечнішому лісі України — репортаж NV

«Саме ця поправка, яка з року в рік кочує з одного Appropriations bill в інший, є причиною того, що у 2022 році під час оборони Маріуполя Азов не мав новітнього західного озброєння. Тоді ми стримували переважаючі сили противника в оточеному Маріуполі, використовуючи вкрай обмежені наявні ресурси, і показали надзвичайно високу ефективність. Скільки життів особового складу вдалося б зберегти, і якими були б результати оборони міста, якби, окрім високої мотивації, злагодженості та професіоналізму, азовці мали в своєму розпорядженні сучасну бронетехніку, артилерійські системи», — зазначив він.

Редіс також підкреслив, що навіть після повномасштабного вторгнення РФ у Азова немає можливості, зокрема, відправляти своїх бійців на навчання. Також вони не отримують необхідного озброєння від західних партнерів.

Читайте також: Начальник штабу Азову Богдан Кротевич став підполковником

З 2014 року Азов перестав бути батальйоном і став окремим загоном спеціального призначення. З лютого 2023 року тепер це 12-та бригада спецпризначення Азов Національної гвардії України.

3 травня пресслужба Азову повідомляла, що сайт офіційного інтернет-представництва президента України двічі відхиляв петицію.

Редактор: Вікторія Горьова Читати далі