Більшість українців святкують Різдво Христове та Великдень як найпопулярніші свята (70% та 68% відповідно). Тоді як найменш популярному в 2024 році виявилися День праці 1 травня і колишній День перемоги 9 травня.

Про це свідчать дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 17−23 лютого 2024 року, результати якого були оприлюднені 8 травня.

Ставлення до Дня праці (1 травня) з 2010 до 2021 року в Україні суттєво не змінилося. Протягом років це було одне з найменш популярних в Україні свят: лише 12% українців в 2010 і стільки ж в 2021-му вважали його найбільш важливим чи улюбленим. А от з 2021 до 2024 кількість прихильників цього свята впала ще більше — до 4% і це зараз найменш улюблене свято серед українців.

Відео дня Читайте також: День праці. Як радянські комуністи «приватизували» Першотравень і чи скасують свято в Україні Читайте також:
Маки — символ пам’яті жертв війни (на світлині українській військовий у Запорізькій області, архівне фото) (Фото:REUTERS/Stringer) Україна вперше відзначає День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій: як радянська традиція святкувати 9 травня пішла в минуле

Натомість суттєвих змін зазнало ставлення до Дня Перемоги 9 травня [скасовано в Україні, з 2024 року відзначається 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939−1945 років — прим. ред]. У 2010 це було одне з найбільш важливих свят, так вважали 58% населення. До 2021 року його популярність впала вдвічі, і вже тільки 30% вважали його найбільш важливим святом. А у 2024 залишилося лише 11% прихильників цього свята — менше прихильників тільки у Дня праці.

Тоді як більшість населення України святкує Різдво Христове та Великдень (Пасху) як найбільш популярні свята — з відсотком у 70% та 68% відповідно.

Далі за популярністю йдуть День Незалежності України 64% і День захисників і захисниць України (58%).

Новий рік, який урочисто святкують у всьому світі і який всі роки ділив перше місце з Різдвом Христовим і Пасхою, зараз лише на п’ятому місці з відсотком у 47%.

День Конституції, Міжнародний жіночий день, Трійця, мають відповідно 28%, 21% та 17%.

Соціологи зазначають, що загалом українці ставляться до свят з любов’ю та повагою: якщо рік тому 2% опитаних не ставилися до яких-небудь офіційних свят, як до важливих або улюблених, то зараз таких взагалі не залишилося.

Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України, яка контролювалася урядом України. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України, а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Редактор: Інна Семенова Читати далі