Сьогодні, 6 червня, у Франції відзначають 80-ту річницю висадки у Нормандії — однієї з ключових операцій союзників у Другій світовій війні. На урочистості збираються лідери держав, і серед них король Великої Британії Чарльз із дружиною.

Король Чарльз ІІІ і королева Камілла стали почесними гостями урочистостей з нагоди Дня Д — 80-ї річниці висадки союзних військ у Нормандії.

LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS Фото: LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS

Спочатку король і королева, а також прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком, міністром оборони Великої Британії Грантом Шеппсом, президентом Франції Еманюелем Макроном і його дружиною Бріжіт Макрон відвідали урочистості біля воєнного монументу Британський меморіал у Нормандії біля селища Вер-Сюр-Мер. Там король Чарльз виступив із промовою.

Відео дня

Він зазначив, що 80 років тому союзники зіткнулися «з найвищим випробуванням», і що наступним поколінням пощастило, що покоління Д-Дня не схибило, коли «настав момент зіткнутися з цим випробуванням».

LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS Фото: LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS

У цій промові король Чарльз апелював до свого діда, короля Георга VI, який 80 років тому у зверненні до нації сказав: «Знову потрібно зіткнутися з найвищим випробуванням. Цього разу завдання полягає не в боротьбі за виживання, а в боротьбі за здобуття остаточної перемоги заради доброї справи».

Після промови вони поклали вінки до монументу, аби вшанувати пам’ять полеглих.

LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS Фото: LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS

Основні меморіальні заходи відбудуться у місті Сен-Лоран-сюр-Мер — неподалік від одного з плацдармів висадки, американського сектору Омаха-Біч. Серед гостей буде президент України Володимир Зеленський.

Це перший закордонний візит короля Чарльза після того, як у січні цього року лікарі діагностували в нього онкологічне захворювання. У травні лікарі дозволили королю повернутися до виконання робочих обов’язків.

Редактор: Юлія Найденко Читати далі